Доступність посилання

ТОП новини

Британський міністр закордонних справ наголосив, що Євросоюз досі не переконав пересічного британця у своїй доцільності


Британський міністр закордонних справ наголосив, що Євросоюз досі не переконав пересічного британця у своїй доцільності

Лондон, 17 липня 2001 - Міністр закордонних справ Великої Британії Джак Стро зробив перший значний внесок до британських дебатів щодо Європейського Союзу по тому, як у червні змінив на цій посаді Робіна Кука. Пан Стро заявив, що брюссельські демократи мусять припинити випускати настанови і повчати людей, що є добре, а що – зле. Ремарки, які зробив міністр під час переговорів з європейськими партнерами в Брюсселі, відображають усвідомлення британським урядом того факту, що йому досі не вдається виграти внутрішньо-політичний арґумент за подальшу європейську інтеґрацію і членство Великої Британії у зоні обігу спільної європейської грошової одиниці – євро. Британський міністр закордонних справ зазначив, що існує розрив між тим, чого прагне ЄС, і тим, як ці прагнення розуміють британці. На його думку, Європейський Союз не спромігся знайти баланс між реформами і стабільністю. Це породжує почуття непевности і відчужености у британських громадян.

Джак Стро висловив найбільше занепокоєння щодо ставлення молоді до ЄС. У її культурному вихованні домінують образи Другої світової війни з голівудських фільмів або певних популярних телепрограм. «Наша молодь знає про війну, але не багато знає про уроки війни»,- зазначив британський міністр. Вона, зокрема, не знає, чому Європейський Союз досяг миру і стабільности, які прийшли на зміну конфліктам, що нас розривали впродовж століть перед тим. Пан Стро наголосив, що Європейська спілка має прислухатися до того, чого хочуть люди, і давала рекомендації, а не вказівки. Вказівки,- сказав голова Форен-офісу,- мають тенденцію лише підтверджувати громадську думку про те, що начебто в ЄС панують люди, які хочуть повчати мешканців Європи.

А британський міністр у справах Європейського Союзу Пітер Гейн у вівторок сказав: «Ми мусимо засукати рукави, аби збудувати наш тип Європи – Європу для людей, а не Європу для еліти. Для того, щоб люди побачили справжні переваги Євросоюзу, ми, члени всіх урядів країн ЄС, мусимо відмовитися від бюрократичного євросленґу, який ускладнює розуміння для пересічної людини. Практичні британські європейці хочуть Європи, яка працює для добра Британії»,- заявив Пітер Гейн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG