Доступність посилання

ТОП новини

Все частіше Чеська Республіка стає притулком для біженців. Одне з перших місць серед прохачів притулку посідають громадяни України


Все частіше Чеська Республіка стає притулком для біженців. Одне з перших місць серед прохачів притулку посідають громадяни України

Прага, 9 серпня 2001 - Не таємниця: з отриманням статусу країни-кандидата на вступ до Європейського Союзу притягальна сила Чеської Республіки в очах біженців з усіх країн зростає. І чим ближчим стає термін вступу, а востаннє в Брюсселі була названа дата 2002-ий рік, тим більше чужинців намагаються тут осісти. І це зрозуміло: вже незабаром чеська віза в кишені може стати перепусткою чи не до всіх європейських країн. А це вже сильний магніт. Врешті, правильність тенденції підтверджують і цифри. Станом на кінець травня цього року майже 5 тисяч іноземців подало в Чехії прохання про політичний притулок. Це число, за статистикою, зростає щорічно на 2 тисячі осіб. Перевагу складають вихідці зі східноєвропейських країн та держав мусульманського Сходу. Серед них по кількості перше місце посідають громадяни України. За чотири місяці цього року політичного притулку попросила тут 1375 осіб, це майже чверть від загального числа.

Не є таємницею і таке: серед головних причин, які штовхають багатьох громадян покидати рідні домівки, є складний вузол економічних причин. Нестатки, безробіття, нескінченнні злидні виганяють багатьох у пошуках хліба. Однак у Чеській Республіці за нині чинним законодавством тільки економічні причини не можуть бути підставою для надання статусу політичного біженця. Його можуть отримати тільки особи, які зазнали переслідувань з політичних чи релігійний причин, за приналежність до певної раси, національності, соціальної групи. В окремих випадках його дають особам без громадянства чи біженцям з третіх країн. Тому тільки одиниці, цього року лише семеро українських громадян статус біженця в Чехії отримали.

Очевидно, що Чеська Республіка намагається своїм законодавством захищатись від нерегульованих хвиль еміграції, звідкіля вони б не були. Та як свідчать останні опитування громадської думки, самі чехи на проблему біженців дивляться більш лояльно. Зокрема, 80 відсотків опитаних вважає, що статус біженця повинні отримати всі іноземці, кого вигнала з дому війна. Ще 70 відсотків чеських громадян гадає, що потрібно давати притулок і тим, хто покинув батьківщину через політичні, релігійні, расові чи інші переслідування. А половина схильна прийняти і тих, кого виштовхнули з власної хати злидні. Зрозуміло, що правова база розвиватиметься з оглядом на державні інтереси та їхній захист. Однак незабаром ймовірно відбудеться і корекція цих дій. Оскільки Чеська Республіка стане членом ЄС, саме чехи будуть контролювати вхідні двері на його східному кордоні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG