Доступність посилання

ТОП новини

Взаємини США з ЄС. Близький Схід


Взаємини США з ЄС. Близький Схід

Прага, 21 серпня 2001 – Після деякого політичного напруження у взаєминах між США і Європейським Союзом західні оглядачі аналізують деякі причини цього явища, зокрема невдоволення в Європі зовнішньою політикою президента США Буша. Серед іншого західна преса продовжує коментувати становище на Близькому Сході.

Коментатор газети «Уолл стріт джорнел» Джордж Меллоун порушує справу недавніх усних опитувань, за якими стежила газета «Інтернешанел геральд трібюн» і згідно з якими зовнішня політика президента США стала непопулярною серед значної частини європейців, бо вона не завжди відповідає інтересам європейських країн. На думку коментатора, такої реакції з боку європейців можна очікувати. З огляду на роль Сполучених Штатів у світі кожен мав би сприймати їхню політику серйозно. За словами коментатора, цю країну очолила нова людина, яку поки що сприймають зі скептицизмом. Президентові Бушеві закидають зокрема однобічність і зосередженість на інтересах Сполучених Штатів. Із цієї причини слід запитати, пише на закінчення коментатор: чи найважливіші інтереси США завжди мали би збігатися з європейськими або, зрештою, з інтересами інших країн світу?

Тим часом газета «Інтернешанел геральд трібюн» містить коментар фахівця з міжнародних взаємин професора Данієля Томаса, який закликає Сполучені Штати і Європейський Союз скоригувати свої взаємини, достосувавши їх до потреб 21-го століття. Світ міняється й вимагає гнучкішого підходу до взаємин. Протягом наступних десятиліть на політичній сцені з’являться нові наддержави, веде професор Томас. Тому США і Європейський Союз повинні і далі утримувати тісні трансатлантичні взаємини для збереження ліберального міжнародного устрою. Вашінґтон, як уважає автор, поки що не оцінив європейських реалій, тобто переходу на спільну валюту і на систему спільної безпеки, і не продемонстрував готовності співпрацювати з Європою для зміцнення партнерства. На думку автора, Вашінґтон повинен подбати, щоб Європейський Союз співпрацював зі США з вибору, а не з причин необхідності.

Західна преса відгукується на останні мирні пропозиції Шимона Переса у справі відновлення близькосхідних переговорів. Коментатор німецької газети «Зюддойче цайтунґ» Торстен Шміц образно називає ці пропозиції «кроком назад у майбутнє». Після останньої хвилі напруження і збройних сутичок, які тривають уже 10 місяців і внаслідок яких загинуло понад 650 осіб, обом сторонам, підкреслює коментатор, не залишається нічого іншого, як погодитися на перемир’я. Для тривалого миру, як уважає автор, Ізраїль повинен бути готовим евакуювати 200 тисяч єврейських поселенців із палестинських територій.

Австрійська газета «Ді Прессе» вважає, що мирні пропозиції Шимона Переса можуть послужити справі відновлення близькосхідних переговорів. На думку газети, особа Переса найвідповідніша для цієї ролі. Він, тобто Перес, ніколи не руйнував мостів із Організацією визволення Палестини і з її лідером Арафатом. На відміну від інших, він ніколи не називав Арафата брехуном або вбивцею. Серйозні переговори з палестинським лідером, як уважає газета, допомогли б зміцнити його позиції і допомогти поставити під контроль палестинських екстремістів. І лише сильний Арафат, закінчує австрійська газета, може бути добрим партнером для мирних переговорів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG