Доступність посилання

ТОП новини

Близький Схід. Македонія


Близький Схід. Македонія

Прага, 23 серпня 2001 – Західні оглядачі коментують ситуацію на Близькому сході, зокрема попередження, а радше погрозу з боку Ізраїлю, що після наступного терористичного акту за участю палестинського самовбивці ізраїльські повітряні сили здійснять відплатну операцію проти палестинських військових та адміністративних об’єктів. Оглядачі коментують також розміщення перших підрозділів миротворчих сил НАТО в Македонії.

Газета «Вашінґтон таймс» у редакційній статті коментує плановану акцію ізраїльських сил проти палестинських об’єктів, яка може тривати до одного місяця. При цьому ізраїльські генерали, як зазначає газета, не бояться реакції з боку Сірії, Йорданії і Єгипту. Вони висловлюють також упевненість у тому, що зможуть дати відсіч ірацьким силам у разі їхнього втручання. Однак газета перестерігає, що такий крок може викликати реґіональну війну. Передусім удар по палестинських об’єктах може спровокувати екстремістів ісламістського руху Хезболла в Лівані, які користуються підтримкою Сірії й Ірану. Під загрозою опиняться мирні угоди Ізраїлю з Йорданією і Єгиптом. Крім того, як зазначає «Вашінґтон таймс», ізраїльські генерали не мають гарантій, що такий удар зможе покласти край дальшим терористичним актам із боку палестинців. Тому до здійснення такої воєнної операції, пише на закінчення газета, слід зважити її наслідки. Перспективи миру можуть бути поховані, але чи справді є бажана нова близькосхідна війна? – запитує «Вашінґтон таймс».

Тим часом газета «Крісчен саєнс монітор» уважає, що ширша ізраїльсько-арабська війна, як видно з усього, Близькому Сходові не загрожує, однак із кожним днем зростає серйозна небезпека малої війни в реґіоні. Газета передбачає навіть можливий сценарій, згідно з яким у конфлікт можуть втрутитися загони ісламської екстремістської організації Хезболла в Лівані, а потім і Сірія та Ірак. За словами газети, ірацький диктатор Саддам Хуссейн може використати такий момент для того, щоби впровадити іракські війська до Йорданії під приводом захисту арабського світу. Таку можливість ізраїльські лідери від 48-го року розглядають як стратегічну небезпеку, яка може закінчитися війною.

Серед відгуків у західній пресі на розміщення миротворчих сил НАТО в Македонії варто коротко навести коментар Стефана Корнеліуса в німецькій газеті «Зюддойче цайтунґ», у якому автор пише про німецьку позицію в цій справі. Хоча перші підрозділи миротворців із кількох країн НАТО вже прибули до Македонії, німецький парламент досі не вирішив – чи посилати німецьких військовослужбовців. Полеміка точиться навколо мандату миротворців, їхніх прав і обов’язків у Македонії. Частина німецьких законодавців уважає місію миротворчих сил НАТО в Македонії безсенсовною, якщо миротворці не займатимуться роззброєнням албанських екстремістів, а лише мали би збирати зброю, яку бойовики принесуть добровільно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG