Доступність посилання

ТОП новини

Правда і неправда спікера кримського парламенту Леоніда Грача


Правда і неправда спікера кримського парламенту Леоніда Грача

Симферополь, 19 вересня 2001 - Цього тижня кримський парламент сформував новий склад уряду автономії. Правда, частина урядових місць залишилася вакантною. Але зараз мова про інше – із 16 новопризначених членів Ради міністрів АРК – 5 є депутатами, що суперечить чинному законодавству. Як із цим має намір боротися спікер кримського парламенту Леонід Грач?

Два місяці тому, коли уряд Сергія Куницина було відправлено у відставку, а новим прем’єром Верховна Рада АРК призначила Валерія Горбатова, спікер місцевого парламенту Леонід Грач заявив, що жоден міністр нового уряду не матиме депутатського мандату. У попередні два роки Леонід Грач докладав чималих зусиль, щоб урядовці-депутати, а більшість з них підтримували Сергія Куницина – найголовнішого політичного опонента спікера, склали свої депутатські повноваження, або ж покинули уряд.

У 1999 році Президент України Леонід Кучма звернувся до Конституційного Суду з проханням визначити конституційність поєднання посад кримськими парламентарями та урядовцями, враховуючи те, що депутати у Верховній Раді Криму, окрім членів її президії, працюють на непостійній основі. Рішення Конституційного Суду України досі немає, однак, це не заважає Леонідові Грачу робити заяви про незаконність такого сумісництва.

Правда, тепер спікер дивиться на це явище спокійніше. Бо четверо з п’яти сумісників – його однопартійці. Оскільки уряд залишається у стані формування, то їхня кількість може зрости. А втратити кількох бійців з депутатськими мандатами за пів року до виборів і за умов, що набирає політичної ваги новий прем’єр з його «Трудовою Україною», - для Леоніда Грача неприпустима розкіш.

Саме тому, як вважають місцеві спостерігачі, минулої середи він не наполіг на тому, щоб депутати проголосували за заборону сумісництва урядовцям. Леонід Грач висловив жаль, що парламентарі так вирішили, але не більше. Тепер виглядає так, що кримський лідер брутально порушив свою обіцянку і не дотримав слова. У прес-службі парламенту автономії кажуть, що це рішення депутатів, і спікер нічого тут не може вдіяти. Слушне зауваження, якщо взяти до уваги й те, що у фракції комуністів понад 40 депутатів, а в новій парламентській більшості, яку спікер практично очолює – близько 70 із 100.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG