Доступність посилання

ТОП новини

Бєлградсьий уряд розпочав широку кампанiю проти корупцiї, яку вважають найбiльшою загрозою економiцi


Бєлградсьий уряд розпочав широку кампанiю проти корупцiї, яку вважають найбiльшою загрозою економiцi

Бєлград, 21 вересня 2001 – Сербiя найбiльш корумпована у Європi. Про це заявили учасники круглого столу, який у четвер влаштовано у Бєлградi за участю мiнiстрiв, суддiв, парламентарiїв та iнших урядовцiв. Голова Нацбанку Младян Дiнкич заявив, що два днi тому заарештовано Райка Мiлутiновича, радника союзного прем’єр-мiнiстра, якого звинувачують у зловживаннi владою й шантажуваннi бiзнесменiв. У квартирi згаданого виявлено 30 печаток неiснуючих компанiй та контракти на суми вiд яких паморочиться голова. Глава союзного уряду Драгiша Пешич одразу заявив, що згадану особу призначив його попередник та що вiн взагалi не зустрiчався iз своїм радником з питань зовнiшньої торгiвлi. Отож, прем’єр робив свою роботу, радник свою.

Мiнiстерство юстицiї тим часом повiдомило, що порушено карну справу проти двох колишнiх мiнiстрiв юстицiї. Один з них наразi – виконуючий обов’язкiв голови Конституцiйного суду. Їх звинувачують в зловживаннi владою й незаконному витраченнi пiвтора мiльйона нiмецьких марок. Республiканський мiнiстр фiнансiв заявив, що найближчим часом буде ухвалено низку антикорупцiйних законiв й програму широкомасштабної боротьби проти корупцiї. За його словами, слiдчi органи наразi займаються справами понад 50 колишнiх урядовцiв. Преса пише, що завдяки зусиллям уряду в закордонних банках заблоковано рахунки колишнього прем’єр-мiнiстра Сербiї Мирка Мар’яновича, його заступника Мiлована Боїча, колишнього спiкера парламенту Драгана Томича тощо. Згаданий Боїч, пише газета “Блiц” на свiй рахунок з держбюджету перерахував 800 тисяч швейцарських франкiв.

Нагадаємо, що громадяни найчастiше критикують владу через те, що не подолала органiзовану злочиннiсть й корупцiю. Отож, “Операцiя корупцiя” є свого роду вiдповiддю влади на незадоволення громадскостi. Учасники згаданого круглого столу зазначили, що корупцiя зокрема розширена в митнiй службi, в судових органах, полiцiї, серед працiвникiв освiтi тощо.

Республiканський парламент Сербiї у четвер призначив кiлька десяткiв нових суддiв та голiв окружних судiв. Лiдери правлячої коалiцiї пояснюють, що аж тепер може розпочатися справжня атака на порушникiв закону, оскiльки суддi призначенi режимом Мiлошевича посередньо або безпосередньо гальмували процеси проти колишнiх можновладцiв. Скептики ж попереджають, що немає людини й посади, яку не можна купити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG