Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь чекає новий прем’єр-міністр та новий референдум


Білорусь чекає новий прем’єр-міністр та новий референдум

Мінськ, 2 жовтня 2001 - Сьогодні розпочалася чергова сесія білоруського парламенту. Його нижня палата має затвердити нового прем’єра, яким президент Аляксандр Лукашенка несподівано зробив колишнього віце-прем’єра Гєнадзя Навіцкого, а також схвалити закон про вибори палати представників союзного російсько-білоруського парламенту.

Напередодні відкриття сесії Національних зборів президент Білорусі Аляксандр Лукашенка несподівано оголосив своє рішення призначити прем’єр-міністром Гєнадзя Навіцкого, який раніше був віце-прем’єром. Що буде з попереднім главою уряду Уладзіміром Ярмошиним, досі невідомо. Опозиція каже, що президент Лукашенка відпомстив Ярмошину за те, що той не дуже активно підтримував його в передвиборній кампанії.

Гєнадзю Навіцкому 52 роки, він походить з рідної для президента Лукашенки Могильовської області та завжди був будівельником - від майстра у будтресті до міністра архітектури й будівництва в першому складі уряду.

Аляксандр Лукашенка, представляючи нового прем’єра, зазначив, що той є ще й компромісною фігурою, бо у 1980-х роках працював в Могильовському обкому компартії під керівництвом нинішніх лідерів опозиції - голови федерації профспілок Уладзіміра Ганчарика, який був головним конкурентом Аляксандра Лукашенки на президентських виборах 9 вересня, та екс-міністра сільського господарства Василя Лявонава, який очолював передвиборний штаб Ганчарика.

Через це президент Лукашенка сподівається, що опозиція не критикуватиме його вибір глави уряду та не перешкоджатиме Гєнадзю Навіцкому "будувати нову систему управління".

Тим часом палата представників білоруського парламенту, яка планує розглянути питання про нового прем’єр-міністра, будує союзну державу з Росією. Спікер палати Вадим Попов оголосив, відкриваючи сесію, що є всі передумови, щоб у листопаді-грудні цього року схвалити закон про вибори депутатів палати представників союзного російсько-білоруського парламенту - одночасно з Державною думою Росії.

Хоча спікер Попов зазначив, що юридичну базу для обрання союзного парламенту буде створено до кінця цього року, він додав: "Проте перш, чим це відбудеться, необхідно, щоб було розроблено та винесено на референдум Конституційний Акт, покликаний визначити державний лад союзної держави та її правову систему". Секретар білоруської Центральної комісії з виборів та проведення республіканських референдумів Микола Лазавік так прокоментував закон про вибори депутатів союзного білорусько-російського парламенту:

«Закон по суті справи не вписуватиметься в діючу Конституцію. Його може бути схвалено, але - тут я теоретизую - із застереженням, що він набирає чинності після схвалення конституційного акту».

Я попросив Миколу Лазавіка прокоментувати й заяву голови російського Центрвиборчкому Александра Вешнякова про те, що вибори до союзного парламенту можуть відбутися вже в березні наступного року.

Микола Лазавік:

«Ми не звикли - білоруси - робити так поспішно. Ми грунтовно, спокійно мусимо все зважити, і, напевно, зарано буде в березні - для того, щоб помірковано підійти до цього питання».

Цікаво, що попри всі заяви про рівність Білорусі та Росії в їхній союзній державі, у палаті представників союзного парламенту, як передбачає проект закону, буде 75 російських депутатів и тільки 28 білоруських. Це, як кажуть ініціатори закону, відповідає пропорції населення двох країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG