Доступність посилання

ТОП новини

Схоже на те, що в Україні невдовзі знову заговорять про унікальні настінні розписи польського письменника і художника єврейського походження Бруно Шульца


Схоже на те, що в Україні невдовзі знову заговорять про унікальні настінні розписи польського письменника і художника єврейського походження Бруно Шульца

Львів, 3 жовтня 2001 - Варто нагадати, що у травні нинішнього року їх незаконно вивезли з Дрогобича, що на Львівщині, працівники ізраїльського інституту “Яд вашем”. Директор Львівської картинної галереї Борис Возницький, який був експертом в оцінці фресок, звернувся в Міжнародну раду музеїв при Юнеско з листом – проханнням про повернення розписів в Україну.

Борис Возницький, член президії Міжнародної ради музеїв при Юнеско, у своєму листі звинувачує працівників інституту “Яд Вашем“ у тому, що вони порушили етичний кодекс музейного працівника. Адже вони вивезли фрески контрабандним шляхом. Національний комітет музеїв Ізраїлю вже надіслав відповідь у Міжнародну раду при ЮНЕСКО, у якій висловлює претензії до того, що Україна не зберігає, а просто нищить історичні пам’ятки.

Говорить Борис Возницький :

“У своєму листі працівники інституту “Яд Вашем” пишуть нісенітниці. Вони аргументують свої дії тим, що, буцімто, фрески були напівзнищені, і що на єврейських кладовищах на Львівщині усе руйнується. Це неправда. Адже єврейські кладовища мають кращу опіку, аніж наші. До того ж, у листі сказано, що розписи Шульца - це приватна власність і господарі помешкання зі згоди Дрогобицької міської ради ( працівники якої допомогли їм запакувати і вивезти ці фрески) віддали їм фрески. Але згідно закону про збереження історичних пам”яток ніхто без дозволу на те держави не має права вивозити історичні цінності з України.”

У помешканні в Дрогобичі, де у 1942 році Бруно Шульц намалював фрески, ще залишилося кілька розписів. Місцева влада заявляла про те, що їх буде реставровано і перенесено до краєзнавчого музею. На тому, за словами дрогобицького мера Олексія Радзієвського, треба поставити крапку у скандалі навколо вивезення фресок. Про можливість повернення їх в Україну місцеві чиновники навіть не згадують. До того ж, ніхто з львівських реставраторів не береться за відновлення розписів. Борис Возницький зазначив, що досвід реставрації фресок мають польські фахівці. Про це давно домовлено з міністерством закордонних справ Польщі.

Невдовзі управління президії Міжнародної ради музеїв при Юнеско має дати оцінку діям працівників “Яд вашему” і ухвалити рішення про повернення в Україну унікальних настінних розписів Бруно Шульца.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG