Доступність посилання

ТОП новини

Навколо залучення громадськості до ухвалення Управлінських екологічних рішень. І знову навколо київського заводу “Радикал”...


Навколо залучення громадськості до ухвалення Управлінських екологічних рішень. І знову навколо київського заводу “Радикал”...

Київ, 23 жовтня 2001 - Найчастіше, громадськість останньою дізнається про екологічні негаразди та катастрофи, які трапляються навколо. Так було 15 років тому після Чорнобильської катастрофи, - так відбувається нині навколо виливу ртуті на київському заводі “Радикал”. Також варто згадати підтоплення нових житлових будинків у Дніпропетровську чи історію з прогнилою каналізацією в одному з мікрорайонів Одеси. Люди потерпають від того, що влада не вважає за потрібне попередити їх про свої рішення, які впливають на стан довкілля. Запобігти цьому сподіваються фахівці української громадської організації “Еко Право” та британської консалтингової компанії “ІаРеМ”, які провели у Київській міській раді круглий стіл з цих проблем.

Київські чиновники продемонстрували своє ставлення до громадськості по-хамськи: забули відкрити конференц-зал, а пізніше не підключили мікрофони. Це не завадило українським і британським експертам провести унікальне засідання, ризикну навіть назвати його першим подібним в історії України. Адже на ньому сформульовано механізми залучення громадськості до екологічних експертиз та загальної розробки тих проектів, які місцева влада збирається ухвалювати. Виявляється, кияни мають повне право спитати у влади, чи остання врахувала їхні інтереси, вирубаючи половину дерев на Володимирській гірці чи будуючи впритул одне до одного нові будинки у Царському селі – традиційно-номенклатурному районі столиці. Навряд чи додасть плюсів владі і “затьмарення інформації” навколо київського заводу “Радикал”, де, судячи з усього, мала місце локальна екологічна катастрофа – і не вчора, а років десять тому. Британський експерт Керолайн Доуней. Відповідаючи на моє запитання чи можливе щось подібне у Великобританії, відповіла: “Я не думаю, що таке легко могло би трапитись у нас – влада від центру до провінції без залучення громадськості, без знання думок громадян не побудує, фактично у центрі міста, подібного виробництва. У Великобританії пересічні громадяни мають право вимагати від влади правдиву інформацію про промислове забруднення довкілля, і сприяти, аби шкідливі підприємства закривались”, - зазначила пані Доуней.

В Україні ж мешканці великих індустріальних центрів можуть тільки мріяти про подібне – аби поліпшити екологічні умови їхнього життя, фахівці “Еко Права” розробили положення, які передбачають контроль громадськості над ухваленням владою рішень у галузі охорони довкілля. Крім того, чітко визначили, що таке “громадський контроль” і перераховано “види діяльності та об”єкти, що становлять підвищену екологічну небезпеку” і відповідно потребують відповідної уваги з боку громадськості. На думку учасників круглого столу, навіть маленькі екологічні проблеми можуть призвести до великого лиха – отже, час громадянам ВЛАСНИМИ зусиллями розв”язувати ці проблеми в ім”я ВЛАСНОЇ безпеки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG