Доступність посилання

ТОП новини

Візит прем’єр-міністра Анатолія Кінаха до Вашингтона


Візит прем’єр-міністра Анатолія Кінаха до Вашингтона

Вашингтон, 31 жовтня 2001 - Український прем’єр-міністр Анатолій Кінах зараз перебуває з триденним робочим візитом у Сполучених Штатах.

Перший візит прем’єр-міністра України Анатолія Кінаха проходить у складний для Сполучених Штатів момент, саме в період війни з міжнародним тероризмом, яку адміністрація Сполучених Штатів оголосила внаслідок терактів скоєних 11-го вересня терористами з мережі Усама бен Ладена «Аль Каеда». Це питання, як зазначив напередодні зустрічей прем’єр-міністр Кінах, входить до тем порядку денного зустрічей із віце-президентом Річардом Чейні та державним секретарем Коліном Пауеллом. Як зазначають спостерігачі головною метою зустрічей із представниками адмінстрації президента Джорджа Буша - відновлення діалогу на вищому рівні між Вашингтоном та Києвом. Досі у взаєминах між двома країнами багато уваги займали внутрішні питання й проблеми України. Це, наприклад, справа із розслідуванням вбивства журналіста Георгія Гонгадзе та проблеми із свободою преси. Відтак важливе місце займали й питання інтелектуального піратства в Україні, через що Сполучені Штати погрожують запровдити торговельні штрафні санкції на імпорт українських товарів. Справа відмивання грошей входить також у коло тих проблем. Напередодні зустрічі однак надійшов і позитивний сигнал від зовнішьнополітичного відомства США. Як зазначив речник Державного департаменту Річард Баучер адміністрація США обговорює з представниками Конгресу справу зняття поправки до закону Джексон-Ванік, в результаті чого Україну може бути знято із списку країн, що мають обмежені торговельні взаємини із США. В рамках візиту Кінаха запланована й церемонія в Агенстві торгівлі та розвитку підписання домовленості про надання Україні нового гранту у сумі 125 тисяч доларів. Цей грант буде надано українському підприємству УКРТРАНСНАФТА для технічної допомоги вивчення комерційних спроможностей нафтопроводу Одеса-Броди. У розмові з Радіо Свобода колишній директор місії Світового банку в Україні Едіберто Сегура, який взяв участь у зустрічі прем’єр-міністра Кінаха із представниками американського бізнесу сказав, що “проблемою для України сьогодні є те, що керівництво не зуміло досі представити, зокрема за кордоном, цих позитивних змін, які проходять у державі – зокрема у сфері поліпшення економічного становища протягом минулих двох років”.

“Те, що пан Кінах може зробити у Вашингтоні це дійсно посилити зацікавлення й розуміння того, що є позитивні зрушення, справи змінюються в Україні” - заявив Едіберто Сегура, який зараз працює директором київського офісу інвестиційної фірми Сігма-Блейзер. Щоправда додав він, -“попри позитивні зрушення існують ще численні проблеми на шляху реформ в Україні”.

Наразі ще немає реакції з боку офіційних американських кіл про хід переговорів прем’єр-міністра України Анатолія кінаха із представниками адміністрації Сполучених Штатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG