Доступність посилання

ТОП новини

Конференція асоціації національно-культурних товариств України


Конференція асоціації національно-культурних товариств України

Київ, 7 листопада 2001 - В Україні існує близько 400 національно-культурних товариств. Серед них чільне місце посідає Асоціація національно-культурних об’єднань, утворена 1999 року.

3 листопада, у свій день народження, Асоціація зібрала в Києві делегатів понад 50 товариств з усіх регіонів країни на першу звітно-виборчу конференцію.

Актуальні проблеми етно-національної політики, тенденції розвиткуміжнаціональних відносин, питання реалізації прав та інтересів національних меншин в країні – такими були основні напрями роботи звітно-виборчої конференції Асоціації національно-культурних об”єднань України. Підбиті підсумки кропіткої роботи за час, що минув з листопада 1999 року. Головним своїм здобутком і водночас пріоритетним завданням Асоціація вважає збереження громадянського миру та міжнаціональної згоди в Україні. Асоціація постійно проводить громадські слухання з питань етно-національної політики, організаційні та освітньо-інформаційні заходи спільно з органами влади, зокрема й щодо питань біженців та шукачів притулку в Україні.

Враховуючи майбутні вибори до Верховної Ради, Асоціація прийняла звернення до політичних партій і виборчих блоків, у якому йдеться – цитую: “На жаль, є багато сумних прикладів політичної конфронтації на етнічному та релігійному грунті.Всі ми знаємо, до яких трагічних наслідків можуть призвести міжнаціональні і міжконфесійні конфлікти. Тому звертаємось до вас і закликаємо не протиставляти у ході передвиборчої боротьби одних громадян України іншим за ознаками расової, етнічної та релігійної приналежності”, – кінець цитати.

Асоціація затвердила план роботи до 2004 року, наголосивши на поглибленні організаційного розвитку, сприянні культурному самовизначенню національних меншин. Велику увагу також приділено науково-дослідницькому та інформаційному забезпеченню діяльності асоціації, в тому числі проведенню соціологічних досліджень, створенню регіональних тематичних радіо – і телепрограм, моніторингу висвітлення міжнаціональних відносин у засобах масової інформації, організації круглих столів з дипломатичними представниками країн-етнічних батьківщин членів Асоціації тощо.

Немало є й проблем, зокрема у сфері правового регулювання. Досі не затверджено Верховною Радою України ряд законопроектів, які стосуються міжнаціональних відносин.

Президент асоціації Олександр Фельдман,( до речі, переобраний на термін до 2006 року), який був учасником зустрічей з представниками Парламентської асамблеї Ради Європи у вересні цього року, вважає, що українська держава в міру своїх можливостей послідовно дотримується прав національних меншин. Натомість Асоціація сприяє демократичному становленню новітньої України – однієї з небагатьох пострадянських країн, яка справді уникла кривавих міжнаціональних конфліктів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG