Доступність посилання

ТОП новини

Поправки до Конституцiї Македонiї буде ухвалено в наступний понедiлок. Про це досягнено домовленостi в середу, пiд час вiзиту до Скоп’є генерального секретаря НАТО Джорджа Робертсона


Поправки до Конституцiї Македонiї буде ухвалено в наступний понедiлок. Про це досягнено домовленостi в середу, пiд час вiзиту до Скоп’є генерального секретаря НАТО Джорджа Робертсона

Бєлград, 8 листопада 2001 – Представники македонської влади ще раз урочисто пообiцяли, що бiльше не зволiкатимуть iз ухваленням поправок до Конституцiї. Згiдно з мирною угодою, парламент їх мав ухвалити десять днiв пiсля роззброєння албанських повстанцiв, тобто ще на початку жовтня. Джордж Робертсон й головуючий ОБСЄ Мiрча Джоана у середу протягом цiлого дня попереджували чiльних урядовцiв й партiйних лiдерiв, що часу бiльше немає. Президент Борис Трайковський, прем’єр-мiнiстр Любчо Георгiєвський, голова парламенту Стоян Андов та албанськi лiдери Арбен Джаферi й Iмер Iмерi принципово погодилися з вимогами спiврозмовникiв. Проте, оглядачi не сумнiваються в тому, що сторони робитимуть ще чимало процедуральних перешкод з метою сповiльнити мирний процес.

Досягнено принципової домовленостi й щодо амнiстiї 250 албанських повстанцiв, якi здали зброю та їхнього полiтичного вождя Алi Ахметi. Державний прокурор заявив, що буде припинено кримiнальнi справи проти повстанцiв. Мiнiстр внутрiшнiх справ Любе Бошковський сказав, що буде припинено розшукування звинувачених. Глава держави мав би амнiстувати тих, кого ранiше засуджено. Мiрча Джоана зазначив, що спостерiгачi ОБСЄ братимуть активну участь в поверненнi нацiонально змiшаних пiдроздiлiв полiцiї в прикордоннi села заселенi албанцями, в яких знаходилися бази повстанцiв.

Македонськомовна преса у Скоп’є вимагає, щоби Мiжнародний трибунал у Гаазi якомога скорiше розпочав розслiдування у зв’язку з масакром 12 цивiлiстiв, яких пiсля тортур нiбито похоронено в одному селi неподалiк столицi. Про цей масакр масмедiа повiдомляють уже два тижнi, посилаючися лише на анонiмнi джерела й не подаючи жодних доказiв.

Речник уряду Джорджi Трандафiлов саме в середу, коли в Скоп’є були Робертсон й Джоана, заявив, що до Македонiї з Косова прибуло понад ста озброєних албанцiв з метою мобiлiзувати своїх землякiв для зимового наступу. Трандафiлов додав, що лiдери етнiчних албанцiв дали згоду розпочати пiдготовку для нового етапу повстання, центром якого мало б стати село Радуша, що на 20 кiлометрiв вiд Скоп’є. Масмедiа щодня повiдомляють про численнi iнциденти в прикордонних селах. Йдеться переважно про нiчну стрiлянину невiдомих. Згiдно з слов’янськими джерелами, етнiчнi албанцi таким чином змушують македонцiв покидати етнiчно змiшанi селища. Тим часом продовжуються нескiнченнi дебати депутатiв про кiлька конституцiйних положень. Чи лише до понедiлка – побачимо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG