Доступність посилання

ТОП новини

Британська королева, що є главою держави та Англіканської церкви, запевнила мусульман, що Британія високо цінує їхній внесок до британської культури


Британська королева, що є главою держави та Англіканської церкви, запевнила мусульман, що Британія високо цінує їхній внесок до британської культури

Лондон, 7 листопада 2001 – Королева Великої Британії вирішила, що настав час прямо втрутитися до міжрелігійної ситуації, що погіршується в Британії через терористичні атаки на США і бомбардування Афганістану. Зростає недовіра християн до мусульман, і навпаки. Сотні тисяч мусульман мешкають у Великій Британії. Монархиня, що згідно з традицією зазвичай утримується від чутливих політичних коментарів, вирішила публічно віддати шану британській ісламській громаді. Водночас, вона засудила екстремістів, що розпалюють ненависть, страх і релігійну упередженість у Великій Британії.

На державному банкеті в Вінзорському замку на честь йорданських короля Абдулли й королеви Рані королева Єлисавета друга сказала, що нема жодного конфлікту між Заходом та ісламом, натомість йде війна проти тероризму. Звертаючись до короля Абдулли, її величність зазначила: «Хочу наголосити, що я високо ціную внесок, який ісламська громада Британії зробила до життя моєї країни. Після трагічних подій 11 вересня на нас лежить додаткова відповідальність зробити так, аби ті, що розпалюють ненависть, страх і упередженість у цій країні, не мали успіху». Таке пряме втручання монарха, що користується авторитетом у багатьох британських мусульман, є дуже важливим.

Водночас, ініціатива провести в Британії тиждень знайомства з ісламом – це ініціатива британської Ради мусульман, яка покликана переконати британців, що іслам не має нічого спільного з тероризмом. Іншою метою є заглушити деякі прояви ісламського екстремізму в Британії й показати, що фанатики з деяких організацій, які привернули до себе увагу британських засобів масової інформації як потенційно терористичні й антибританські, знаходяться за марґінесом нормального життя мусульманської громади. Британські політики давно закликали поміркованих мусульманських лідерів Британії відверто виступити й дистанціюватися від тих, що використовують релігію з політичною метою. Тиждень знайомства з ісламом – це своєрідна відповідь мусульманської Ради Британії на цей заклик.

Мусульманській Раді, проте, важко представляти точку зору усіх прошарків ісламської громади, яких можна поділити на старше, більш консервативне покоління, молоду освічену ґенерацію професіоналів і мусульманських молодиків з бідних районів великих міст. Ці останні є найбільш відповідальними за екстремізм, й саме їх найбільше підбурюють до насильства демагоги. Саме вони найбільш чутливі до пропаґанди ненависті, яка надходить у відеозакликах Осами бін Ладена. Саме така група цього тижня здійснила напад на християнську церкву у місті Брадфорді. Акт, що викликав негайний і беззастережний осуд брадфордської Ради мечетей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG