Доступність посилання

ТОП новини

Хліб як яблуко розбрату між кримськими гілками влади


Хліб як яблуко розбрату між кримськими гілками влади

Симферополь, 20 листопада 2001 - У Симферополі черговий конфлікт. На це раз – довкола керівництва місцевого монополіста з виробництва хліба – акціонерного об’єднання “Кримхліб”. Не ставлячи під сумнів справедливість вислову “Хліб – усьому голова”, можна додати, що незадовго до початку виборчої кампанії – хліб у Криму стає яблуком розбрату між гілками влади автономії. Вірніше вся справа у тому, хто контролюватиме прибуткове і соціально-значиме об’єднання “Кримхліб”.

Уже місяць, як триває конфлікт між новим кримським урядом і керівництвом місцевого монополіста з виробництва хліба – акціонерного об’єднання “Кримхліб”. Останнім часом на боці хлібопромисловців до нього приєднався і кримський парламент. З чисто господарського питання він перетворюється у політичне і загрожує вилитися у перше серйозне зіткнення голови ВР Криму Леоніда Грача з кримським прем’єром Валерієм Горбатовим.

З приходом у крісло голови місцевого уряду, Валерій Горбатов, вважаючи, що ціни на хліб у Криму занадто високі, оголосив конкурс на заміщення посади генерального директора ВАТ “Кримхліб”. Водночас, урядова прес-служба повідомила, що з метою ефективного використання державного майна, яке належить автономії, наказом Фонду майна АРК від 17.10.2001 року було ухвалено рішення про призначення уповноваженої особи з керування пакетом акцій ВАТ "Кримхліб". Нагадаю, що частка державної власності в акціонерному товаристві складає понад 95% статутного фонду.

Однак, керівництво найбільшого в Криму виробника хліба не погодилося з таким перебігом подій і за допомогою звернулося до Верховної Ради автономії. Леонід Грач відреагував миттєво. Він прийняв керівництво “Кримхліба” і заявив, що не допустить приватизації цього важливого для півострова підприємства. Проти приватизації “Кримхліба” протестували у понеділок і кілька десятків працівників акціонерного товариства, які виставили пікет біля будинку уряду. Пікетувальники переконані, що Валерій Горбатов намагається прибрати до своїх рук державне підриємство.

Тим часом прес-служба уряду повідомила, що преревірка встановила факти необгрунтованого завищення “Кримхлібом” цін на свою продукцію та незаконного отримання прибутків. Представники ж парламентської комісії кажуть, що уряд тисне на керівництво цього виробника хлібу. Поки триває це пікирування, як вважають місцеві спостерігачі, назріває більш серйозний політичний конфлікт. Леонід Грач знову втручається у справи виконавчої влади. Саме це було причиною його конфлікту з екс-прем’єром Сергієм Кунициним. Схоже, тепер черга за Валерієм Горбатовим, який хоче бути самостійним гравцем на кримському владному полі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG