Доступність посилання

ТОП новини

Енергетична Хартія у Брюсселі. Презентація нового українського нафтопроводу «Одеса-Броди»


Енергетична Хартія у Брюсселі. Презентація нового українського нафтопроводу «Одеса-Броди»

Брюссель, 23 листопада 2001 - 22-23 листопада в Брюсселі відбувалась сесія Енергетичної Хартії. Під час цього форуму голова правління ВАТ «Укртранснафта» Олександр Тодійчук провів презентацію нової енергомагістралі «Одеса-Броди».

Енергетична Хартія це міжнародна організація із штаб-квартирою в Брюсселі, яка налічує близько 50-ти держав-учасниць.

І хоча порядок денний сесії презентацію новоствореного проекту не передбачав, зусиллями Української місії при ЄС це питання було таки розглянуто.

Презентував проект «Одеса-Броди» Спеціальний Уповноважений України з питань Євро-Азіатського нафтотранспортного коридору, голова правління ВАТ «Укртранснафта» Олександр Тодійчук.

Отже після приватної «війни» кланів, чиновників і бізнесменів від енергетики – доцільно чи не доцільно будувати нафтогін «Одеса-Броди», гору взяло перше. Прокладення трубопроводу завершене.

Інформація про появу на енергетичній карті світу нової енергомагістралі була доведена до урядів понад сорока держав світу.

Керівник «Укртранснафтогазу» Олександр Тодійчук представив присутнім низку слайдів, схем, технічні характеристики нового нафтопроводу. За його словами трубопровід «Одеса-Броди» спроможний в першій черзі перегнати 14,5 мільйонів нафти на рік. Йдеться про легку каспійську нафтову суміш, яка маршрутом «Одеса-Броди-Ужгород» далі потраплятиме до більшості європейських нафтопереробних заводів. На першому етапі буде постачання нафти до порту Гданськ, а відтак в північно-західні країни Європи, куди потоки норвезької нафти поступово зменшуються.

Як відомо, часто каменем спотикання у співпраці України і Заходу є низька якість більшості продукції, що несе марку «Made in Ukraine». У відповідь на це, Олександр Тодійчук зазначив, що у випадку з нафтогоном «Одеса-Броди» технічні стандарти навіть жорсткіші ніж у Західній Європі чи США. І про це заявляє не лише українська сторона, а група експертів ЄС, яка проводить аудит якості газопроводу «Одеса-Броди-Ужгород».

На завершення Спеціальний Уповноважений України з питань Євро-Азіатського нафтотранспортного коридору Олександр Тодійчук зауважив, що проект «Одеса-Броди» вже знайшов першого інвестора для розвитку проекту, ним стало Американське агенство з культури і розвитку, яке вже надало Україні два гранти в розмірі 150 тис. доларів для проведення додаткової експертизи щодо надійності нафтогону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG