Доступність посилання

ТОП новини

Акція на Майдані незалежності, присвячена Всесвітньому Дню захисту прав людини


Акція на Майдані незалежності, присвячена Всесвітньому Дню захисту прав людини

Київ, 10 грудня 2001 - У Києві на Майдані незалежності ситуативне об’єднання “Молодь за права людини і проти терору” організувало практичні заняття з прав людини, присвячені Всесвітньому дню захисту людських прав і свобод.

Учасники акції огородили сходи навколо Монумента Незалежності колючим дротом і назвали цю імпровізовану споруду Фортецею свободи. На гранітних плитах – два намети: імені Ігоря Олександрова та імені Георгія Гонгадзе. На плакаті напис– “Ні політичним арештам, ні політичним вбивствам!” За словами одного з організаторів так званих практичних занять з прав людини, прес-секретаря УНА-УНСО Тетяни Чорновіл, це акція громадськості і жодних політичних гасел її учасники не висувають. “Нас підтримують майже усі партії, але від участі у цій акції вони відмовились –або бояться, або заклопотані майбутніми виборами,” - зауважила Тетяна Чорновіл.

Як зазначали промовці, зокрема, колишній народний депутат Лариса Скорик, колишній політв’язень Степан Хмара, співголова акції “Україна без Кучми” Володимир Чемерис, наразі в Україні масово порушуються права і свободи людини, особливо це стосується політичних прав. Підтвердження тому – поява новітніх політв’язнів, до яких в першу чергу відносять арештованих членів УНА-УНСО. І не лише їх. Як стверджує Тетяна Чорновіл, новітніми політв’язнями наразі є учитель з Василькова Леонід Ковальчук, засуджений за зберігання зброї, Сергій Іванченко, якого звинувачують в організації теракту проти Наталі Вітренко, директор банку “Слов’янський” Борис Фельдман. За словами колишнього дисидента Степана Хмари, ситуація з правами людини погіршується не лише через сваволю влади, але й через байдужість і політичну апатію самого суспільства.

Як стверджували учасники акції, наразі в Україні права і свободи людини стовідсотково існують лише на території, огороженій колючим дротом під промовистою назвою Фортеця свободи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG