Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний День захисту прав людини – і реальна ситуація у цій сфері в Україні; Наступні парламентські вибори – передвиборчі з’їзди Трудової України та НРУ #2


Міжнародний День захисту прав людини – і реальна ситуація у цій сфері в Україні; Наступні парламентські вибори – передвиборчі з’їзди Трудової України та НРУ #2

Київ-Прага, 10 грудня 2001

(продовження)

Зиновій Фриз

Юлія Тмошенко – лідер передвиборчого блоку переконана, що представники опозиційних сил не будуть допущені до виборчих дебатів на телеканалах. В усякому разі Юлія Тимошенко не може розмістити своєї реклами на телебаченні, в інших засобах масової інформації. І це дуже дивно, оскільки ніби всім було дано право однаково бути представленими в засобах маосої інфомації. Леонід Кучма і його оточення божилося, запевняло громадськість українську і зарубіжну загалом про те, що ці вибори будуть чесними, прозорими, справедливими і таке інше. Але виходить, що і Леонід Кучма, і його оточення блефувало, тому що достатньо було початися передвиборчій кампанії, точніше, вона розпочнеться пізніше, але по суті вона давно почалася, передвиборчі блоки не мають можливості давати свою рекламу.

Там часом, маємо дзвінок з Чернівців. Ми слухаємо вас:

Я хотіла сказати щодо питання прав людини, яке сьогодні обговорюється. У нас, у Чернівцях, вже три дні фактично немає газу. Гризуться між собою дві газові структури, і вже ми тотримали попередження про те, що також буде відключення світла. Ви розумієте, що нема газу, а ще й буде відключатися світло?! Яке ж захищення прав людини? І чи будуть люди?

Зиновій Фриз

Дякую. Ігор Воскобойнков, будь ласка, я думаю, що Ви коротко могли б прокоментувати оці відключення безкінечні енергії, а тепер вявляється ще й газу в Чернівцях. Ми нещодавно розповідали про те, як в навколишніх селах Львова відключають енергію. Щоправда, ми маємо інформацію, що після наших передач це припинили вже робити. Можливо, після нашої передачі дадуть газ в Чернівцях… Як би Ви могли прокоментувати ці факти?

Ігор Воскобойников

Я тільки так можу прокоментувати: влада тренується. Де можна вкрасти – вкрала, де не можна, значить, потренується на інших. Там пройде віаріант, і вона знову застосовує інший варіант. До тих же Чернівців застосує, застосує в іншому місці. В Єнакієво, наприклад, роками деякі мікрорайоні не опалюються. Казати про суди, я тільки частково згоден, що в судах можна добитися правди. В нас суди виконують рішення, яке вже ухвалено. Виконують державне рішення. Вона припинила виплачувати навіть присуджені кошти, не тільки зарплату, але й тим, хто був невинно засуджений. Роками стоять на це. Людина 88-го року реабалітована, й досі не отримала нічого! От я буду в обласному суді в середу в Дніпропетровську з цього приводу теж.

Зиновій Фриз

Пане Воскобойников, в будь-якому випадку ми однозначно можемо говорити, що це є грубе порушення прав людини. Ось такі факти.

Ігор Воскобойников

Безумовно, але треба думати про майбутню владу депутатів і контроль над ними.

Зиновій Фриз

Хотілося б вірити, що вдасться обрати таких депутатів, які прагнутимуть і зможуть розв’язувати такі проблеми.Отже, повертаємося до ситуації Юлії Тимошенко, якій чи то забороняють, чи просто не дають її рекламу в засобах масової інформації. Я звичайно, розумію, що ні Кучма, ні його апарат не дають якоїсь безпосередньої вказівки не давати рекламу того чи того політичного діяча. Тоді давайте розберемося, в чому ж річ? Мені здається, що керівник засобу масовї інформації, телебачення, радіо, газети боїться давати цю рекламу, бо знає, що завтра на нього може чинитися шалений тиск, прийдуть працівники податкової комісії, пожежники… В чому тут справа? Пане Погребінський, як Ви це розумієте?

Михайло Погребінський

Щодо реклами, треба розбиратися. Я думаю, що справа скоріш за все полягає в тім, що оскільки більшість найпотужніших каналів телебачення, скажімо, є приватними, вдіяти абсолютно нічого неможливо. Якщо приватний канал, припустимо, 1+1 або Інтер просто не хоче взяти ту чи іншу рекламу до себе, зробити з цим просто нічого неможливо. Інша справа, що Перший канал мусить зробити чіткий реґламент, і жодних причин,з яких вони б відмовили пані Тимошенко, я вважаю, не повинно бути. Я думаю, що так і буде врешті…

Юлія Жмакіна

Пане Погребінський, але власники чи люди, які є акціонерами тих приватних каналів, усі вони відомі, і вони підтримують, власне, діяльність і реформи, як вони самі кажуть, пана президента. Чому б їм не підтвердити слова президента за чесні і прозорі вибори і не надати можливіть розміщення роликів, рівноправних дебатів?

Михайло Погребінський

Ви знаєте, я спілкуюсь і з власниками тих каналів і знаю про їхні конкретні плани щодо того, що вони будуть пропонувати і запрошувати. В тому числі Тимошенко. Я просто знаю, що такі плани є. Щодо рекламних роликів нічого не можу скзати, мені дивно, що їх немає. На жаль, чомусь їх немає.

Зиновій Фриз

Пане Погребінський, я просто хотів би доповнити Вашу відповідь. Ви сказали, що деякі канали будуть барит рекламу, і Ви спілкуєтеся з влансиками телеканалів. Зокрема, я хотів би зацитувати слова зятя Кучми Пінчука, власника телеканалу ISTV. Він на запитання, чи можливі на цьому каналі передвиборчі дебати між партіями, він відповів – так. Коли ж його запитали: і вихід в ефір таких політиків як Мороз і Тимошенко теж можливий? Він відповів: «цілком можливо, я не знаю, це питання треба їм задати, я планую, що дебати будуть доконалі». Отже, пан Пінчук, з одного боку, каже, що це можливо, з іншого боку, з його слів ґарантії того, що такі політики, приміром, як Тимошенко чи Мороз зможуть взяти участь у теледебатах, на жаль, немає.

В останні дні відбулися передвиборчі з’їзди двох партій – Трудової України і Народного Руху України. Ми якось завжди в своїх передачах старалися уникати слів «пропрезидентська» чи «президентська» партія Трудова України, бо, зрештою, не наша це справа, кому належить ця партія. Однак, у нас є цікавий запис розмови з представником якраз партії Трудова Україна – це Іван Єрмаков, голова партійного осередку Севастополя, колишній мер міста. Так ось пан Єрмаков абсолютно не приховує, що партія Трудова Україна є відверто пропрезидентською.

Іван Єрмаков

Те, що ми партія президентська, ми заявляли і раніше.

Зиновій Фриз

Отже, окремі представники партії Трудова Україна вже перестали маскуватися, називають речі своїми іменами. Ба більш, вважають, що всі держслужбовці повинні служити Леоніду Кучмі, якщо вони цього не роблять, то їм не місце на тому чи іншому кріслі держслужбовця. Дуже відверто. На з’їзді партії Трудова Україна побувала наша сьогоднішня співведуча Юлія Жмакіна. Скажи, будь ласка, чому саме в Миргороді збирався цей з’їзд і які в тебе враження від цього з’їзду?

Юлія Жмакіна

Тенденції досить прозорі, точніше всім, хто спостерігає за цією партією і за майбутнім блоком, в який вона входить, про що було ухвалено рішення, про все це відомо. Отже, її лідер Сергій Тигипко проголосив прописну таку істину: «Україна – це не лише Київ» і зібрав третій з’їзд партії у маленькому містечку на Полтавщині Миргороді. В містечку, де немає загальновідомої загрози – Інтернету (немає взагалі там провайдера). Натомість є цілковите порозуміння з керівними органами, районами, тому що вони були представлені. Отож подалі від столичної маячні трудовики ухвалили рішення приєднатися до блоку за Єдину Україну – одноголосно, рекомендували до першої п’ятірки блоку пана Тигипка та «зміцнили діалог влади з суспільством» за допомогою всім відомої Всеукраїнської акції Діалог (до речі, така цікава деталь – Сергій Тигипко з трибуни з’їзду дуже високо оцінив проміжні результати цієї акції, тобто збираються думки населення і на підставі цього буде створено таку народну виборчу програму партії Трудова Україна). А повертаючись до Києва, журналістів випадково звели в одному автобусі з керівниками організацій Трудової України з західної України, і між ними точилася така цікава розмова, вони пояснювали, як бути з цими анкетами, їх завантажують, а в них такий заполітизований реґіон, це ж вам не східна Україна. А один каже: та, я пороздавав ці анкети у себе лісникам, нехай у лісі воронам роздають!..

Зиновій Фриз

Ну що ж, дуже відверто, Юля, дякую. Я вже сьогодні згадував зятя Кучми Пінчука. Він в тому ж інтерв’ю для журналістів (журналістів було дуже багато) в Миргороді заперечував про існування адмінресурсу, точніше, суть його слів зводилася до того, що адмінресурс, про який так багато говорять – це нонсенс, і користі від нього ніякої немає і взагалі про що ви говорите. Хотілося б запитати наших гостей, зокрема, пана Комісаренка. Все ж таки, знаючи українські реалії, на ваш погляд той адміністративний ресурс, а іншими словами грубе зловживання службовим становищем, як широко воно буде використовуватися для досягнення того, щоб та чи та партія пропрезидентська мала якомога більше голосів на виборах?

Сергій Комісаренко

Я думаю, що це залежатиме великою мірою від реґіону, де вони відбуватимуться. Скажімо, в Києві все таки люди голосують значно свідоміше, вони відчувають себе значно вільнішими, знають свої права, і я думаю, що тут буде така кількість спостерігачів як з-за кордону, так і з різних партій, що адміністративний ресурс у Києві, наприклад, буде використати досить складно. Хоча існують і такі технології, ми з ними знайомі. Щодо реґіонів, то у віддалених виборчих округах, які складатимуть з п’яти чи шести районів, людині, навіть добре відомій в якомусь районі, яка має в цьому районі великий авторитет, виграти буде дуже складно, і виграють ті, які зможуть забезпечити себе адміністративним ресурсом і великими фінансами.

Зиновій Фриз

Ми знову маємо дзвінок слухача, цього разу з Києва. Постійний слухач і дописувач Володимир Кривник. Питання до шановних політологів: чому вони мовчать про масові порушення економічних прав людини в Україні? А саме – невиплата зарплат, пенсій. І в зв’язку з цим – передвиборча кампанія – хто має відповідати за такі порушення?

Михайло Погребінський

Я, на жаль, можу сказати: шановний слухач, якщо ви будете сподіватися, що якісь політологи будуть захищати ваші права, то ви будете чекати дуже багато років. Якщо вам не виплачують, комусь не виплачують – у вас є потреба звернутися до суду, зібрати таких спільників, вчинити демонстрацію і захищати свої права. Доки ви цього не будете робити і сподіватися на нас, вибачте, нічого не буде.

Юлія Жмакіна

А що, виборча ситуація якось не може посприяти активності таких зборів?

Михайло Погребінський

Я думаю, що звичайно, будуть це використовувати. Хто має відповідати? Звичайно, має відповідати влада. Вона взяла на себе відповідальність, вона щось зробила, щось не зробила. Її треба примушувати відповідати за те, що вона не зробила. Інакше вона відповідати не буде. Для того є вибори, щоб ви сказали своє слово, проголосували за владні партії, або проголосували проти них, за опозиційні. Дуже багато залежить від вас.

Зиновій Фриз

Дякую. Ми продовжимо тему передвиборчої кампанії. Про з’їзд Народного Руху України, про деякі його результати коротко розповідає

Геннадій Удовенко

З’їзд був присвячений в основному виборчим справам. Ми ухвалили дуже важлве рішення про утворення виборчого блоку на чолі з Ющенком Наша Україна. На з’їзді було затверджено список партій, які ми запрошуємо стати учасниками блоку. Десять партій таких. З’їзд звернувся до Віктора Ющенка з пропозицією очолити блок і з’їзд затвердив список кандидатів по мажоритарних округах. Це було головне завдання.

Зиновій Фриз

Отже, і Трудова Україна, і Народний Рух України називають себе право-центристською. І та, і та партія сподівається на успіх у наступних парламентських виборах. Шановні гості, хто найбільше, на ваш погляд, має шансів? Не хочу, щоб ви називали конкретно партії, але які принципи перемагатимуть на цих парламентських виборах? Пане Погребінський, Ваш короткий прогноз.

Михайло Погребінський

Я вважаю, що як завжди будуть перемагати різні принципи. На лівому будуть перемагати принципи комуністичні, ностальгічні, на правому перемагатимуть об’єднані праві на чолі з Ющенком, в центрі – провладні на чолі з Литвиним і Кінахом, а також напіввладні, пов’язані з Соціал-демократичною партією об’єднаною, або з партією Зелених, Жінки за майбутнє. Тобто партії, якіне є суто опозиційними, але вже мають свій електорат. В різних краях політичного спектру будуть свої переможці.

Сергій Комісаренко

Я не знаю, чи зможуть перемогти Зелені і Жінки, але я хотів і бажав би, щоб переміг блок, який складається з блоку Ющенка і Форуму національного порятунку. Якби цей блок переміг, то ядумаю, що люди зробили б правильний вибір. А зараз саме такий час, тому що наступні парламентські вибори будуть вирішувати майбутнє України.

Зиновій Фриз

Пане Воскобойников, ви як правозахисник скажіть, будь ласка, як реагуватимете на порушення прав людини, яких, певно, буде зареєстровано під час виборів чимало?

Ігор Воскобойников

Найперше, за людину робити нічого не можна. Якщо людина захоче, їй треба допомогти настільки, наскільки вона буде хотіти захищати свої права. Тому ми з дорогою душею завжди таких зустрічаємо. Певен, що Донбас буде грати далеко не останню скрипку, як і схід України у всіх виборах. Тому – більше уваги приділяти сюди, то й результат буде більший і для України корисний.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG