Доступність посилання

ТОП новини

Навколо відставки В. Медведчука


Навколо відставки В. Медведчука

Київ, 13 грудня 2001 - Ідеї про відставку Віктора Медведчука витали у парламентському повітрі уже давно. Про це йшла мова у самій сесійній залі, про це подейкували у кулуарах. Питання дуже загострювалося тоді, коли пан Медведчук, як Головуючий на сесії, нехтував регламентними нормами. Свідомо чинив так, щоб окремі вагомі документи не потрапили на розгляд сесії. Приміром, у секретаріаті досі перебуває законопроект про підтасовку окремих постанов парламенту. Відчувши запах смаженого, перший заступник спікера прирік документ на невизначеність.

У провину Медведчукові також ставлять те, що він ігнорував думку меншості, себто лівих, змушував депутатів похапливо ухвалювати рішення. Причому такі претензії висувалися і парламентською більшістю, і лівими. Однак, Віктор Медведчук не прислухався до зауважень. Чи то через самовпевненість, чи то передчуваючи відставку. Адже у другому випадку втрачати нічого. На цьому наголосив в інтерв*ю радіо “Свобода” депутат від фракції Реформи-Конгрес Володимир Бондаренко. Втім, порушення регламенту - це офіційна причина відставки Медведчука. А неофіційна? Говорить Володимир Бондаренко: “В Україні сьогодні є 120 з лишком партій. І кожна, очевидно, має бажання рекламувати свою позицію. Але тільки дехто дозволяє собі це робити на державних каналах за державний кошт. І Медведчук іноді забував, що він, окрім того, що є лідером партії СДПУ (О), є ще і заступником спікера парламенту. Це одна із найвищих посадових осіб і, маючи доступ до державних каналів як заступник Голови парламенту, він використовував ці канали як Голова партії” – наголосив пан Бондаренко.

Але, вочевидь, окрім усього іншого, Медведчукові не пробачили його сили та яскравості як політика. За словами депутата із фракції Регіони України Івана Ткаленка, у державі дотримуються принципу - знищуй сильного, а зі слабкими розберемося. Крім того, в інтерв’ю “Свободі” пан Ткаленко наголосив, що відбувається протистояння партії СДПУ (О) - Медведчука та “Єдності” - Омельченка за розподіл влади у Києві, за сфери впливу. Іван Ткаленко: “Неофіційно, це уже йде розподіл влади перед виборами. І залишати Медведчука на посаді першого заступника спікера, знаючи його політичний капітал, для деяких політиків та партій було б просто небезпечно”.

Ну, а сам герой дня вдавав абсолютну спокійність і сказав, що він ніколи не тримався за посаду: “ Мені немає потреби, тим більше я цим ніколи не займався і не збираюся займатися, виправдовуватися перед кимось, що і як я робив. Я б не хотів своєю особистою долею ускладнювати життя парламенту , в тому числі і сьогодні у четвер, під час прийняття рішення”. Це був В. Медведчук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG