Доступність посилання

ТОП новини

Американці святкують Різдво в Афганістані


Американці святкують Різдво в Афганістані

Прага, 26 грудня 2001 – Американські військові відзначили в Афганістані «робоче Різдво», як повідомляє Асошіейтед Пресс. Разом з тим, тривають операції спецпідрозділів антитерористичної коаліції з ліквідації бойових груп Аль-Каєди і пошуки слідів Осами Бин Лядина.

Американські вояки розташовані на військовому летовищі Баґрам, що північніше Кабула, скоштували у холодних ангарах традиційного різдвяного індичка і картопляне пюре, внісши тим самим приємну перерву у буденне споживання одноманітного вояцького харчу. У військовому розташуванні було чути традиційні народні мелодії і пісні, а також звуки ударів по м’ячу. Військовий технік, сержант Джунійос Гарві сказав журналістам, що воякам вдалося принести «дух Різдва у військовий табір». Щось подібне відбувалося і в розташуванні 2-тисячного контингенту американських морських піхотинців південніше Кандагара. Тим часом, у середу тривали бойові опереції супроти розрізнених груп талібів і залишків Аль-Каєди.

Повідомляється також, що влада провінцій Кандагар і Гільмед вели сьогодні переговори з 500-ма талібами , які охороняють колишнього главу руху «Талібан» муллу Омара, котрий, за деякими інформаціями, переховується в поселенні Багран, в 160 кілометрах на північний захід від Кандагара. До штурму останнього рубежа талібів, якщо ті не здадуться добровільно, готуються американські піхотинці, як повідомляє про це у середу катарський телеканал «Аль-Джазіра».

Тим часом в зоні печер Тора Бора спецпідрозділи США і пуштунські добровольці розпочинають ще одну, щільнішу, перевірку околиць, де ще можуть переховуватися терористи з Аль-Каєди. Тим більше, що американський президент Джордж Буш вимагає від військових активізації пошуків Осами бин Лядина, про це він сказав у телефонній розмові з командуванням спецпідрозділів США в Афганістані. Повідомляється також, що має бути до кінці обстежений складний печерний комплекс Тора Бора, де бойовики Осами довго тримали оборону.

А уряд в Кабулі обговорював сьогодні деталі створення єдиних збройних сил країни, у які ввійдуть тисячі вояків з різних етнічних груп населення держави. Відомо також, що глава перехідного кабінету Гамід Карзай звернувся до уряду Туреччини по допомогу у військових питаннях. Прем’єр-міністр турецького уряду Бюлент Еджевіт відгукнувся, що його країна готова надати різноманітну допомогу Афганістану як у розбудові армії, так і поліцейських сил країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG