Доступність посилання

ТОП новини

Минув рівно тиждень, як у 12 країнах ЄС увійшла в обіг спільна європейська валюта – позитиви і неґативи


Минув рівно тиждень, як у 12 країнах ЄС увійшла в обіг спільна європейська валюта – позитиви і неґативи

Брюссель, 7 січня 2002 – У рапорті, який представив Європейській комісії цього понеділка Комісаріат у справах фінансів, зазначено, що в середньому в дванадцяти країнах єврозони (монетарна спілка) обмін населенням національної готівки на готівку євро впродовж лише першого тижня існування нових грошей перевищив 50 відсотків. Найактивніше позбавлялися своєї національної готівки – гульденів – нідерландці та драхм – греки. В Нідерландах та Греції обмін національних валют на євро сягає 80 відсотків. Понад 50 відсотків змінили свою національну валюту німці, фіни, австрійці, люксебургці, ірландці та португальці. Гірше справи з євро посуваються у Франції та Іспанії. Лише 25 відсотків французів та іспанців надали перевагу спільній європейській валюті.

Зовсім псує тріумф євро Італія. Населення Італії не зуміло психологічно переорієнтуватися з лір – банкнот з великою кількістю нулів – на велику кількість металевих монет євро. Банки в Італії припинили свою роботу і не відомо, скільки триватиме цей страйк. Фінансова нестабільність, як відомо, веде до економічних проблем, і не лише в Італії, а в цілому Європейському Союзі. Критичним моментом цієї нестабільності стала добровільна відставка італійського міністра закордонних справ Ренато Руджеро. Хоча функції міністра закордонних справ перебрав на себе прем’єр Антоніо Берлусконі, керівництво Євросоюзу остерігається, що демісія Ренато Руджеро може спричинити ланцюгову реакцію в уряді Італії, й тим самим внести розкол в монетарну спілку Європи.

Щодо Бельгії, то обмін франків на євро також відбувається не без труднощів. Хоча уряд і зобов’язав усіх комерсантів та касирів видавати здачу з франків у валюті євро, це не завжди вдається. Більшість банкових клерків Бельгії вважає, що головна помилка ініціаторів євро – це велика кількість монет від 1 цента до 5 євро. І тому в крамницях, у кафе тощо виникають проблеми з браком розмінних монеток. Тепер європейцям доведеться змінити елеґантні шкіряні портмоне для банкнот на торбинки для металевих монет.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG