Доступність посилання

ТОП новини

В’язні Аль-Кайди на Кубі. Чесько-австрійська суперечка


В’язні Аль-Кайди на Кубі. Чесько-австрійська суперечка

Прага, 18 січня 2002 – Західні оглядачі продовжують коментувати антитерористичну операцію США в Афганістані і дискусії навкола утримання в’язнів терористичної організації Аль-Кайда на американській базі Гуантанамо на Кубі. Європейська преса відгукується тим часом на полеміку між чеськими й австрійськими політичними діячами у зв’язку із протестами в Австрії проти запуску в експлуатацію Темелінської атомної елекростанції неподалік від австрійського кордону.

Серед критичних відгуків на утримання захоплених в Афганістані бойовиків Аль-Кайди в ув’язненні на американській військовій базі на Кубинських островах варто навести редакційну статтю із останнього номера британського тижневика «Економіст». На думку журналу, вибір місця ув’язнення був головним пунктом американської стратегії розмістити бойовиків у місці, яке послужило б для них, за словами тижневика, «чистилищем на законній основі». Гуантанамо, як вважає «Економіст», і є таким місцем, яке є у засягу американського суду, як і будь-якого іншого. Таким чином Вашінгтон тепер має вибір – поставити в’язнів перед міжнародним або перед американським фереральним судом або, врешті, перед військовим трибуналом. Однак, як підкреслює журнал, Сполучені Штати повинні обгрунтувати такий вибір і пояснити свої міркування союзникам і громадськості США. Чого Сполучені Штати не повинні робити, пише британський тижневик, так це уникати будь-якого рішення, залишивши полонених в ув’язненні на невизначений час поза засягом будь-якої правової системи. Такий крок поставить саму Америку поза законом, пише на закінчення «Економіст», і підірве її право виступати проти тих, що ігнорують справедливість і норми цивілізації.

Тим часом австрійська гаезта «Ді Прессе» повертається до недавньої заяви чеського прем’єр-міністра Земана на адресу колишнього лідера парії свободи Йорґа Гайдера. Чеський керівник назвав Гайдера австрійським Чорнобилем, а партію свободи фашистською організацією. Із цією заявою він виступив у зв’язку із закликом партії Гайдера до проведення в Австрії загального референдуму у справі закриття нещодавно запущеної чеської атомної електростанції чорнобильського типу в Темеліні неподалік від австрійського кордону. Австрійський політолог Антон Пелінка пише з цього приводу в газеті «Ді Прессе», що чеський прем’єр-міністр допустився серйозної помилки, пов’язуючи згадану партію свободи з фашизмом або нацизмом. За словами автора, не може бути паралелі між національним соціалізмом і фашизмом. Тому, як вважає австрійський політолог, Земан мав би глибше загляднути в історію перед тим, як виступати із такими узагальнюючими і спрощеними заявами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG