Доступність посилання

ТОП новини

Польща веде інтенсивні переговори з Україною про можливість використання транспортної авіації української армії для перевезення підрозділів Війська Польського разом із амуніцією до Афганістану


Польща веде інтенсивні переговори з Україною про можливість використання транспортної авіації української армії для перевезення підрозділів Війська Польського разом із амуніцією до Афганістану

Варшава, 6 лютого 2002 – Підрозділи польського війська , до складу яких входять і одиниці спеціального призначення, – у Польщі їх називають ГРОМ, – ще в січні мали виїхати до Афганістану. Але все затримувалося з простої причини – поляки не мають відповідного транспорту, аби забрати і людей, і відповідне доволі важке обладнання та амуніцію.Останніми тижнями було вже наче схвалене рішення про те, що польські військові поїдуть до Афганістану потягом. Одначе така подорож була б і надто довгою, і наприкінці досить небезпечною.

Польща як натівська держава ще не встигла достосувати свою армію до стандартів альянсу – спізнюється вона з закупівлею військових літаків. Цими днями виникла ідея залучити до акції українську авіацію – Військо Польське має певний досвід співпраці з українською армією; згадаймо хоча б спільні дії польсько-українського батальону в Косові, які стали певним експериментом співпраці двох армій, одна з яких належить до НАТО.

Пропозицію про використання українського АН-124 «Руслан» для перевезення польських жовнірів та амуніції до Афганістану досить поважно сприйняли не лише в Польщі – союзники по НАТО називають таку ініціативу дуже оптимальним розв’язанням проблеми. Причому говориться про чудові характеристики українського літака, який може за один рейс перевезти 150 тонн вантажу, 88 пасажирів, маючи при тому всього шість чоловік екіпажу.

Переговори на цю тему між польським міністерством національної оборони та українською стороною тривають досить інтенсивно. Ми спробували з’ясувати, в якому стані переговорний процес, в українській військовій місії у Варшаві. Одначе полковник Леонід Кукурудза був дуже лаконічний: “Я не можу стверджувати, що такі переговори не ведуться, але офіційної інформації з української сторони дати покищо не можу”, – відповів полковник Кукурудза на наше запитання. “А скільки літаків потребували б поляки для перекидання своїх військ до Афганістану?” – запитую. “Це залежить”, – відповів полковник Кукурудза. Словом, витягнути якусь конкрентну інформацію у військових, особливо українських, дуже важко.

Натомість польська преса вже пише, що цілком можливо, що український Руслан полетить до Афганістану з польськими жовнірами на борту вже в найближчі тижні. Те, що поляки незабаром поїдуть до Афганістану, підкреслює й той факт, що у вівторок, 6 лютого, чергові два офіцери Війська Польського відбули до місць, де мають бути розміщені польські бази, з метою перевірити все і нав’язати контакти з союзниками.

Чи полетять польські військові до Афганістану українським Русланом? На це питання можна дати таку відповідь – цілком і цілком імовірно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG