Доступність посилання

ТОП новини

Вашинґтон уважає, що Саддам Хуссейн мусить бути обов’язково усунений від влади


Вашинґтон уважає, що Саддам Хуссейн мусить бути обов’язково усунений від влади

Прага, 7 лютого 2002 – Чільні представники американської адміністрації продовжують наполягати на тому, що президент Іраку Саддам Хуссейн має бути обов’язково усунений від влади. І державний секретар США Колін Пауел додав минулої середи на слуханнях у комітеті Палати представників із міжнародних питань, що ірацький народ заслуговує на кращого лідера, аніж нинішній.

Глава зовнішньополітичного відомства Сполучених Штатів наголосив учора в Палаті представників, що його країна впродовж останніх п’яти років офіційно веде справу до «зміни режиму» в Багдаді. Колін Пауел сказав, що Саддам Хуссейн мусить бути усунений, і президент США Джордж Буш враховує це в своїй політиці щодо Іраку.

Держсекретар також додав: «Президент (Джордж Буш) розглядає різні варіанти ведення справ з Іраком. Зняття перешкод для міжнародних інспекторів, як він сказав, є лише частиною зусиль США для того, щоб цей режим був змінений, бо Сполучені Штати цього бажають».

Колін Пауел не захотів вдаватися в деталі того, яким чином Вашинґтон досягне усунення Саддама, але наголосив, що «немає жодних сумнівів у намаганнях Іраку розвивати ядерні програми», хоча загроза ця не така й близька. І тому, на думку Пауела, не можна чекати до якихось реальних наслідків цих програм під керівництвом такого політика, як Хуссейн.

Спостерігачі вважають, що США насамперед намагатиметься найближчими тижнями досягати повної ізоляції режиму Саддама. Цій меті буде підпорядкована й березнева поїздка віце-президента США Ричарда Чейні до країн реґіону, зокрема до чотирьох безпосередніх сусідів Іраку. Хоча Чейні відвідає й інші країни реґіону, у тому числі й Ізраїль, із збройними силами якого Пентаґон днями «прокрутив» військові навчання проти Іраку.

Американські спецслужби змушені констатувати, що за останні десять років Ірак не брав участі в підготовці ворожих акцій супроти США, але йому не можуть забути спроби організації в 1993 році замаху на тодішнього главу Білого дому – Джорджа Буша-старшого. Окрім того, тиждень тому Центральне розвідувальне управління оприлюднило матеріали доповіді, де стверджується про намагання Іраку розробляти проекти виробництва ядерної, хімічної та біологічної зброї.

Тим часом арабські країни намагаються вивести режим Багдада з-під удару. Про це свідчить і нинішня місія глави Ліги арабських країн Амра Мусси, котрий запевнює міжнародну спільноту в готовності Іраку до співпраці з ООН та військовими інспекторами. Якщо цей процес буде започатковано на практиці, то він значно ускладнить Вашингтонові його головне завдання – усунення Саддама Хуссейна від влади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG