Доступність посилання

ТОП новини

Директор ЦРУ вважає, що треба очікувати нових актів міжнародного тероризму проти Сполучених Штатів, бо терористичну мережу бін Ладена цілком знищити не вдалося


Директор ЦРУ вважає, що треба очікувати нових актів міжнародного тероризму проти Сполучених Штатів, бо терористичну мережу бін Ладена цілком знищити не вдалося

Нью-Йорк, 8 лютого 2002 – Директор Центрального розвідувального управління США Джордж Тенет виступив перед сенатською комісією. Це його перший публічний виступ після 11 вересня минулого року, коли ісламські терористи вчинили координований напад на Нью-Йорк і Вашинґтон, наслідком чого загинуло понад 3 тисячі людей.

Тенет повідомив, що понад тисячу активістів терористичної мережі було заарештовано в шістдесяти країнах світу. Терористам бін Ладена було завдано потужних ударів у Афганістані. Але попри це організацію бін Ладена цілковито знищити не вдалося. Нині ця мережа намагається відновити свою силу й готується до нових терактів. Осередки Аль-Кайди та споріднені групи далі існують у великих європейських містах та на Близькому Сході, в Африці та Азії, зокрема в Сомалі, Ємені, в Індонезії та на Філіпінах.

За повідомленням директора ЦРУ, в Афганістані було виявлено документи, з яких видно, що бін Ладен фінансує найсучаснішу дослідницьку програму створення біологічної зброї, намагається придбати отруйні хімічні речовини, як також зброю, що здатна поширювати радіоактивні матеріали на значній площі.

Також із захоплених в Афганістані паперів американці дізналися про плани бін Ладена щодо терактів на території Сполучених Штатів. Було знайдено матеріали про американські атомні електростанції, великі аеропорти, мости, гідроелектростанції, морські гавані тощо. Директор ЦРУ наголосив, що до планів Аль-Кайди входить організація теракту під час якого-небудь великого спортивного змагання, такого, наприклад, як супербол чи Олімпійські ігри, що могло б привернути увагу світової преси.

Тенет заявив, що йому не відомо, чи бін Ладен вижив, але щодо мулли Мохаммада Омара, лідера талібів, то він живий. За даними директора ЦРУ, деякі діячі поваленого в Афганістані режиму шукали притулку в Ірані.

Даючи свідчення в сенатській комісії з розвідувальних справ, директор ЦРУ дав оцінку й іншим глобальним загрозам, зокрема з боку трьох країн, що їх президент Джордж Буш назвав “віссю зла” й провідними спонсорами міжнародного тероризму – це Іран, Ірак та Північна Корея.

За оцінкою Тенета, іранські спецслужби, контрольовані ісламськими фундаменталістами в Тегерані, намагаються негативно впливати на розвиток подій в Афганістані. Вони також надіслали палестинцям 50 тонн зброї морським шляхом, щоб посилити позиції тих палестинських лідерів, яким вигідний збройний конфлікт із Ізраїлем.

Щодо Іраку, то директор ЦРУ вважає, що ця країна становить загрозу безпеці Сполучених Штатів, бо працює над виготовленням хімічної та біологічної зброї. Режим Саддама Хуссейна, сказав Тенет, “ніколи не залишав своїх спроб виготовити ядерну зброю”.

Директор ЦРУ повідомив сенаторів, що Північна Корея продає балістичні ракети іншим країнам, а зароблені таким чином гроші використовує для вдосконалення своїх ракет і для таємної праці над виготовленням зброї масового знищення. Цей товар, сказав Тенет, Північна Корея зможе пропонувати свої покупцям, насамперед Іранові, Лівії, Сірії та Єгиптові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG