Доступність посилання

ТОП новини

Піратство інтелектуальної власності у центрі уваги сенату США


Піратство інтелектуальної власності у центрі уваги сенату США

Вашинґтон, 15 лютого 2002 - Згідно з оцінками у 2000-му році в результаті лише комп’ютерного піратства американська економіка втратила на нереалізованих зарплатах 5 мільярдів 700 мільйонів доларів та 118 тисяч місць праці – заявив голова комітету сенату США із закордонних взаємин Джозеф Байден – сенатор, демократ від штату Делавер. На слуханнях у сенатській комісії Україна зайняла місце як єдина країна у світі, проти якої у зв’язку з піратством інтелектуальної власності запроваджено санкції з боку Сполучених Штатів.

Влада Сполучених Штатів недотримує кожного року один мільярд доходів втрачених у результаті піратства американської інтелектуальної власності – такого висновку доходить “Корпорація міжнародного планування та дослідів”.

“Американська інтелектуальна власність це вельми важливий, ймовірно найдорогоцінніший ресурс. Не захищати це багатство це те саме, що дозволити викрадати вугілля із копалень чи воду з американських річок” – заявив сенатор Джозеф Байден. Експерти вказують на те, що жертвами пограбування так само стають й економіки тих країн, в яких влада не вживає усіх заходів, щоб боротися з піратством інтелектуальної власності. Згідно з оцінками фахівців виробництво піратської продукції в Україні становить понад 200 мільйонів доларів, які опиняються в тіньовій економіці й на “ринках” відмивання грошей.

У звіті голови сенатської комісії із закордонних взаємин “Крадіжка американської інтелектуальної власності: боротьба із цим злочином закордоном та на батьківщині” зазначено, що “новим елементом потенційного занепокоєння стає й те, що прибутки із піратського бізнесу отримують не лише кримінальні угруповання, а й терористичні мережі.”

Колишній міністр юстиції й генеральний прокурор США Джанет Ріно у часопису “Індустрі стандарт” пише: - “Можна дійти висновку, що кримінальні організації використовують прибутки з незаконного виробництва у сфері інтелектуальної власності, щоб уможливити різну підприємницьку діяльність стосовно зброї, наркотиків, порнографії ба й тероризму. Зрештою коли скоюються злочини щодо інтелектуальної власності, то має місце й уникання сплати податків та відмивання грошей”. Згідно із аналітичним матеріалом у часопису Вашингтон пост із вересня минулого року “Україна належить до восьми держав у світі щодо найбільшого рівня піратства у комп’ютерному бізнесі, поруч із Пакистаном, КНР, Індонезією, Росією, Ліваном, Катаром та Багрейном.” На слуханнях у комітеті сенату США представники американського уряду лише констатували, що на жаль після кількарічних зусиль та фінансової й технічної допомоги не пощастило, щоб Україна вийшла з цього списку. Сьогодні Україна є єдиною країною у світі, проти якої Сполучені Штати були змушені запровадити торговельні санкції.

“Ми зробили дуже багато зусиль, коли наприклад ідеться про Україну. Кількаразово я настоював на цьому, проводив розмови із міністрами торгівлі, фінансів (України) і здавалося, що ми на порозі вирішення проблеми з піратством. Однак вони, (українські посадовці) не продовжили йти в цьому напрямку й ми вирішили підтримати курс політики, про який говорив Аллгаер, (заступник торговельного представника США), що по суті означає - скасування великої частини торговельних привілеїв для них (для України). – заявив на слуханнях у сенаті Аллан Ларсон, заступник держсекретаря США з економічних, бізнесових та агропромислових питань.

Американські представники нагадали, що уряди інших держав, навіть бідніших від України, спромоглися ухвалити закони, які відповідають міжнародним стандартам, коли йдеться про боротьбу із піратством інтелектуальної власності. Попри американські торговельні санкції, в результаті яких законні українські виробники втрачатимуть, за оцінками українського уряду, майже 470 мільйонів доларів річно, влада в Києві наштовхується й на іншу проблему, ймовірно з більшими економічними наслідками – власне йдеться про вступ до Світової організації торгівлі. Представник американського уряду Пітер Аллгаєр наголосив на тому, що переговори США з кандидатами (серед яких й Україна) у членство в СОТ включають, власне, необхідність піднести стандарти захисту інтелектуальної власності у світі.

“Справа членства в СОТ стане засобом просування вперед справи боротьби з піратством інтелектуальної власності” – попередив представник дреждепу Аллан Ларсон.

Із східноєвропейських країн на слуханнях у сенаті США крім України також і Росію визначено, як “державу з великими проблемами піратства інтелектуальної власності”. Заступник торговельного представника США Пітер Аллгаєр заявив, що, “передумовою для Росії та інших кандидатів у СОТ буде вимога запровадження у життя сучасних законодавчих актів щодо захисту інтелектуальної власності”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG