Доступність посилання

ТОП новини

Женевська конвенція і полонені Аль-Кайди


Женевська конвенція і полонені Аль-Кайди

Прага, 22 лютого 2002 – Під тиском європейських союзників Сполучені Штати погодилися визнати захоплених в Афганістані бойовиків талібану військовими полоненими, які потрапляють під захист Женевської конвенції від 49-го року.

Вашингтон погодився визнати військовополоненими лише бойовиків талібану, захоплених під час антитерористичної акції в Афганістані, які тепер перебувають на американській військовій базі Гуантанамо на Кубинських островах. Натомість, як твердять юристи Білого дому, бойовики терористичної організації Бін Лядена Аль-Кайда, а також члени руху талібан, які водночас належали і до Аль-Кайди, не потраплять під категорію військовополонених, які отримають право на доступ до них представників гуманітарних і правозахисних організацій і які після закінчення воєнних дій мали би бути звільнені.

Адміністрація президента Буша вимагає при цьому переглянути Женевську конвенцію від 49-го року, яка нині, після поширення міжнародного тероризму і зокрема після найбільших в історії терористичних актів у Нью-Йорку і Вашингтоні, стала явно застаріла й неактуальна. Міжнародні терористи, за якими не стоїть жодна конкретна країна або уряд, які не дотримують жодних законів і правил ведення війни, які спрямовують свої криваві акції переважно поти цивільного населення, як наполягають правники Білого дому, повинні бути трактовані, як кримінальні злочинці, а не військовополонені.

Як заявляють оглядачі, останні поступки з боку Вашингтона значно розрядили напруження між Сполученими Штатами і деякими європейськими союзниками. Приміром, Франція й Великобританія, які раніше гостро запротестували проти утримання полонених талібану й Аль-Кайди в ув’язненні необмежений час і вимагали визнати їх військовополоненими, погрозили, що вони не передадуть Сполученим Штатам захоплених в Афганістані їхніми підрозділами бойовиків талібану та Аль-Кайди і судитимуть їх, як військовополонених.

Фахівці від міжнародного права вважають статус бойовиків талібану та Аль-Кайди справді складною проблемою, яку Женевська конвенція по суті не охоплює. Вони погоджуються із пропозицію президента Буша переглянути і модернізувати конвенцію, додавши до її положень нові елементи, які врахували б сьогоднішні проблеми боротьби з тероризмом. Тим часом пентагон, який займає дещо шорсткішу позицію, ніж правники Білого дому, і далі наполягає на тому, щоб полонених афганських бойовиків і терористів Аль-Кайди утримувати на базі Гуантанамо так довго, як цього вимагатиме слідство. За словами міністра оборони США Рамсфельда, слідчі повинні зібрати від терористів максимум інформації, яка зможе допомогти повести ефективну боротьбу проти терористів Аль-Кайди в інших країнах і таким чином відвернути можливі наступні терористичні акти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG