Доступність посилання

ТОП новини

Бої в Афганістані тривають...


Бої в Афганістані тривають...

Прага, 4 березня 2002 – Ще у перші дні анти терористичної операції в Афганістані американське військове керівництво попереджало, що, не зважаючи на успішне просування військових дій у центральних районах країни, саме процес ліквідації бойовиків Аль-Каєди і Талібану гірських регіонах забере багато часу. Останні події підтверджують такі перспективи розвитку анти-терористичного воєнного сценарію у цій країні.

За повідомленнями американських військових в кінці минулого тижня в Афганістані розпочалася найбільша за останні п’ять місяців військова операція супроти бойовиків з Аль-Каєди і талібів. Так, як і передбачалося американським командуванням у регіоні, таліби і терористи оговталися після першого потужного удару анти терористичних сил і намагаються концентрувати свої уцілілі загони. З кінця минулого тижня це помічено армійською розвідкою США на сході Афганістану, в горах провінції Пактія.

За даними інформаційних агенств лише за минулу неділю американські літаки Б-1, Б-52, Ф-15 скинули у регіоні біля 270 бомб. Основна сила вогню зосереджена на печерні комплекси на гірських висотах у 11 з половиною тисяч футів, тобто, близько 4 тисяч метрів. Як повідомив представник американського командування, бойові дії ускладнюються холодною погодою, вітрами і сніговим покровом і все ж основна увага зосереджена на печерах, де накопичилося кілька тисяч талібів і терористів з Аль-Каєди. Американські сили і афганські урядові війська зосереджені в столиці Пактії Ґардез і сусідньому від нього місті Хост.

Обстановка в регіоні напружена. Терористи і таліби обстріляли сьогодні ракетами дислоковані в Хості американські війська. Повідомляється також, що збито один американський військовий гвинтокрил, який виконував бойове завдання. У останні дні стало відомо про одного загиблого тут військовика США і трьох вояків-афганців. Сьогодні американська авіація скинула бомби поблизу Хоста і Ґардеза. У цьому східному регіон Афганістану зосереджено, після розгрому Аль-Каєди і талібів в Кабулі та Кандагарі, кілька тисяч їхніх вояків. Називається також одне з містечок в зоні бомбардування, Зормат, де зосереджено до тисячі талібів і не виключаєься, що саме тут, після падіння Кабула і Кандагара, Талібан створив один із своїх резервних штабів. Військові США передбачають можливість існування ще кількох таких центрів Аль-Каєди і талібів у гірських районах Афганістану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG