Доступність посилання

ТОП новини

Прямий ефір: «Скандали виборів 2002 - Олександр Мороз»


Прямий ефір: «Скандали виборів 2002 - Олександр Мороз»

Київ-Прага, 4 березня 2002 -

Людмила Литовченко

Я хочу запитати думку пана Мороза. Чи все таки це просто так звана міжусобна боротьба і намагання верхів зайняти в регіонах та в столиці вигідні передвиборчі позиції, чи це складові якогось глибшого, авантюрнішого плану, і можливо, це тягне за собою глобальні зміни в політиці Києва?

Олександр Мороз

Я вважаю, що це елементарне застосування кримінально адмінресурсу з різного боку, в різних місцях – залежно від того, хто яку мету переслідує. І тому ми можемо шукати на центральному рівні, регіональному рівні такі порушення, і треба кожен випадок розглядати конкретно, а потім шукати загальне. А загальне полягає в тому, що сьогодні суспільство наше, особливо влада, керується не так нормами закону, як поняттями своїми, які по суті можуть бути характерними хіба що для якоїсь злодійської «малини», а не державної влади.

Людмила Литовченко

А чи не хочуть, скажімо, на підставі кримського варіанту прокрутити, так би мовити, загальноукраїнський сценарій? Наприклад, замість виборів, якщо вони будуть владою програні, провести якийсь референдум типу «Разом з Росією до Європейського союзу» чи щось схоже – загальнослов’янське? Пане Каспрук?

Віктор Каспрук

На жаль, є симптоми того, про що Ви говорите. Річ у тім, що Кучма зараз уже вісім років при владі й фактично він уже підійшов до того етапу, коли Україну починає здавати Росії. Схоже, що так воно відбувається. Якщо взяти Крим, то тут, мені здається, відпрацьовують певні технології. Влада намагається провести політичний переділ у Криму ще задовго до закінчення передвиборчої кампанії до Верховної Ради. Запускаються політичні «дурки», які ставлять перед громадянами України питання: якщо ми так спокійно сприймаємо те, що відбувається у нас, то чи нормальне зараз є наше суспільство взагалі?

Сергій Грабовський

Пане Каспрук, питання навздогін. От Іван Плющ сьогодні заявив, що в Криму буде інша форма влади, якщо кримські виборці бойкотуватимуть ці вибори, чи ці вибори якимось іншим чином будуть зірвані. Як Ви можете прокоментувати цю заяву? І взагалі, кому вигідно зірвати вибори у Криму? Адже ця акція поставила під загрозу і самі вибори, як уже говорилося, і під сумнів поставила легітимність цих виборів, бо ці всі документи – чи встигнуть уже подати їх кандидати? Фактично все треба буде перевіряти?

Віктор Каспрук

Я не маю політичних (?)сентиментів до Грача, але можу сказати – те, що відбувається, є позаправним. І говорячи далі –можливо все таки влада наша, тобто «Банківська» влада, хоче взяти під контроль Крим, тому що практично він був якоюсь відрубною частиною України. І друге – вона дуже боїться за те, що великі впливи згодом можуть мати татарські національні рухи, я думаю, що це також прораховано, позбуваючись Грача, вони мають наперед кілька кроків. Можливо: вони хочуть ліквідувати автономію, повернувшись до обласного якогось рівня Криму, можливо, це є напередодні того, що в нас буде скасовано, скоріш за все, області і впроваджено якусь нову форму правління саме після цих виборів. Мені здається, що це може бути одним з таких симптомів того, що буде такий політичний переділ України після виборів.

Людмила Литовченко

Пане Мороз, а який сценарій Ви в цьому вбачаєте?

Олександр Мороз

Я зі своїм співрозмовником Віктором Каспруком згоден у тому, що тут підкладається чергова «дурка», як він сказав. Але річ утому, що не можна довільно коментувати такі речі і навіть Голові Верховної Ради щодо нової форми правління тощо. В нас є Конституція. В Конституції виписано статус автономії. І згідно з цією Конституцією, до речі й Конституцією Кримської автономії, яка теж є основоположним документом, треба організовувати владу на місцях. А те, що ми зараз спостерігаємо – це відхилення від закону. В нас є структури, які відповідають за дотримання закону, і питати з тих людей, що порушують закон. Тільки в такий спосіб можна забезпечити стабілізацію ситуації й тут, і в принципі – в Україні.

Далі буде

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG