Доступність посилання

ТОП новини

У вівторок ввечері Палата Представників Американського Конгресу знову дискутувала питання України та парламентських виборів


У вівторок ввечері Палата Представників Американського Конгресу знову дискутувала питання України та парламентських виборів

Вашингтон, 20 березня 2002 - Конгресмени обговорили і в середу зранку прийняли Резолюцію по Україні , яка була внесена на розгляд Конгресу місяць тому. В середу дана резолюція також стала предметом обговорення в Сенаті США.

Остання резолюція Американського Конгресу щодо України та майбутніх парламентських виборів , що була прийнята Палатою Представників в вівторок вже має свою детективну історію.

На початку року вона була підготовлена офісом конгресмена Луіс Слотер у співпраці з представниками Гельсінської комісії та офісами кількох інших конгресменів, що входять до групи підтримки України у Конгресі. У Резолюцію були внесені всі ключові застереження та висвітлені проблеми, в політичному процесі України. В ній детально згадані – порушення під час виборчої кампанії, Корупція у владі, тиск на журналістів, не розслідувані справи вбивств журналістів. Представникам української влади, а особливо Президенту Резолюція дуже не сподобалась. Під час зустрічі у Києві з Мадлен Олбрайт Володимир Литвин та Леонід Кучма намагались переконати колишнього держсекретаря Сполучених Штатів, що документ несправедливий і потребує значних змін.

Не встигли американські візитери покинути Україну, як з Резолюцією почались різні маніпуляції. Українське посольство намагалось різними шляхам вплинути на внесення зміни до документу, виключивши деякі ключові положення.

Та в результаті авторам Резолюції вдалось відстояти документ в його попередньому варіанті.

„За останні роки корупція органів влади та переслідування ЗМІ викликали стурбованість з приводу намірів влади України йти шляхом демократії, дотримання прав людини та верховенства закону, поставивши під сумнів здатність цієї влади провести вільні і чесні вибори” – мовиться в Резолюції.

„Цією резолюцією ми намагались ще раз нагадати українській владі про необхідність дотримання демократичних норм та принципів міжнародних угод, які Україна підписала за роки незалежності” – сказав Орест Дейчаківський радник Гельсінської комісії при конгресі США. За результатами обговорення 408 членів американського Конгресу віддали свої голоси за резолюцію резолюцію. Проти проголосував лише один конгресмен.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG