Доступність посилання

ТОП новини

Близькосхідний конфлікт: реакція арабського світу


Близькосхідний конфлікт: реакція арабського світу

Прага, 4 квітня 2002 - Невдоволення політикою Ізраїлю в арабському світі зростає. Єгипет оголосив про те, що розриває всі зв‘язки з Ізраїлем за винятком контактів, спрямованих на встановлення миру. Зі свого боку, єгипетська опозиція сьогодні заявила, що це рішення є занадто м‘яким і схвалено занадто пізно.

Єгипет був першою арабською державою, що підписала мирний договір з Ізраїлем 79-го року, але тепер Каїр підійшов близько як ніколи до розриву дипломатичних контактів з ізраїльтянами. Перші кроки вже зроблено: ще в листопаді 2000-го року Єгипет відкликав свого посла з Тель-Авіва, а в середу оголосив про те, що заморожує відносини з Ізраїлем. Оглядачі кажуть, що наразі це рішення символічне, але тиск ізолювати Ізраїль зростає, адже може захитатися крісло під президентом Єгипту.

Жорсткішої позиції від влади вимагають люди: цього тижня з протестом проти політики Ізраїлю та Сполучених Штатів на вулиці Єгипту вийшло близько мільйона осіб. Найактивніші маніфестації проводять каїрські студенти: поліція розганяє їхні виступи за допомогою сльозогінного газу. Масові протести під портретами Осами бін Ладена відбулися і в Йорданії. Але мабуть найоригінальніше відреагував на палестино-ізраїльський конфлікт президент Ємену. Він впав у таку депресію, що поїхав на свою ферму на Червоному морі і попросив, щоб його залишили в спокої.

Тим часом Арабська ліга, до якої входять 22 арабські держави, збирається провести в Каїрі у цю суботу спеціальний самміт, аби виробити спільну позицію щодо кризи. З боку Іраку звучать заклики припинити експорт енергоносіїв до Сполучені Штатів, але це малоймовірно з огляду на стан економіки країн-членів ОПЕК. Деякі арабські держави хочуть, аби сусіди Ізраїлю відкрили свої кордони для добровольців, які готові зі зброєю в руках захищати палестинців. Таку пропозицію озвучив лівійський лідер Муаммар Каддафі. Але експерти кажуть, що арабські держави не готові воювати з Ізраїлем і тому арабський самміт навряд чи підтримає такий крок. Натомість арабські дипломати зараз активно лобіюють втрутитися у конфлікт Сполучені Штати й ООН. За словами генерального секретаря Арабської ліги, становище у регіоні є надзвичайно серйозним і з поганого стає ще гіршим. Загроза ще й у тому, що в арабському світі зміцнюється вплив радикальних кіл.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG