Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні у Вільнюсі більшість країн-членів Ради Європи підписали протокол Європейської Конвенції з прав людини про беззастережне скасування смертної кари


Сьогодні у Вільнюсі більшість країн-членів Ради Європи підписали протокол Європейської Конвенції з прав людини про беззастережне скасування смертної кари

Вільнюс, 3 травня 2002 — Документ було підписано представниками 36 країн, що брали участь у роботі 110-ї сесії Комітету Міністрів Ради Європи.

Тринадцятий Протокол Європейської конвенції з прав людини, підписаний Вільнюсі, повністю скасовує застосування смертної кари в будь-яких обставинах, навіть у часи війни і масових заворушень. Серед 44 країн - членів Ради Європи протокол поки що не підписали вісім країн - Росія, Албанія, Туреччина, Вірменія, Азербайджан, Болгарія, Хорватія й Словаччина.

Не підписала протокол також і Білорусь, яка не є членом Ради Європи. Смертну кару у цій країні не скасовано навіть на папері, а востаннє її було застосовано у 2000 році. Серед країн Ради Європи смертну кару востаннє було застосовано в Україні у 1997 році.

Головне засідання Комітету Міністрів Ради у Вільнюсі було присвячене заходам щодо боротьби з тероризмом, регіональній співпраці та її впливу на стабільність та демократичні реформи в Європі.

Нарада у Вільнюсі була більш представницькою, ніж ті, що звичайно проходять у Страсбурзі. Крім того, вільнюська сесія – третя в історії організації, що відбувається не в штаб-квартирі організації у Страсбурзі. В 1995 році сесію було влаштовано в Парижі, в 1999-ому - в Будапешті.

Також на вільнюській сесії були присутні головний комісар зі справ людини Організації Об'єднаних Націй Мері Робінсон, керівник Арабської Ліги Амре Муса.

На нинішній сесії Литва передає головування у Комітеті Міністрів, цій ключовій інституції, яка ухвалює рішення Ради Європи, наступній країні, Люксембургу. Нагадаємо, що Литва стала членом Ради Європи у 1993 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG