Доступність посилання

ТОП новини

Прогнози головного управління економіки Запорізької ОДА щодо подальшого соціально-економічного розвитку регіону не виправдались


Прогнози головного управління економіки Запорізької ОДА щодо подальшого соціально-економічного розвитку регіону не виправдались

Запоріжжя, 28 травня 2002 - Основна причина – залежність індустріального центру країни від світової кон'юнктури. Зокрема – у металургійній галузі. Таку думку висловив заступник запорізького губернатора з питань фінансово-економічної діяльності – Олександр Сін.

Зменшення попиту, а, отже, - зниження цін на металопродукцію на зовнішньому ринку завдало значних збитків металургійній галузі Запорізького регіону. Зважаючи на те, що металургійний комплекс є одним із головних наповнювачів бюджету, - падіння обсягів виробництва спричинило шкоди регіональній кишені. Так, за 4 місяці поточного року (у порівнянні з аналогічним періодом минулого) Запоріжжя недоодержало майже 95 мільйонів гривень у вигляді податків та зборів різних рівнів. Найбільше заборгували рідному регіону промислові гіганти. Зокрема – ВАТ “Мотор Січ" (13 мільйонів гривень), “Дніпроспецсталь” (8,5 мільйонів). На 5 мільйонів менше, ніж заплановано сплатив і “АвтоЗАЗ-Деу”.

Серед боржників, які винні державі від одного до трьох мільйонів, опинилися: ДКП “Водоканал”, Запоріжжяобленерго, Запоріжкокс, Запоріжвогнетрив, ЗАлК та Запорізький залізорудний комбінат. Чимало великих підприємств звітувало перед податківцями про свою збитковість. За даними ДПА у Запорізькій області, із значними збитками завершили минулий рік Запорізький завод феросплавів, Дніпроспецсталь, Кремнійполімер, Дніпроенерго та ВП ЗАЕС. За словами голови ДПА у Запорізькій області Тетяни Єфименко, ситуація на цих підприємствах потребує негайного втручання відповідних органів. Адже, окрім об'єктивних причин (як то високі ціни на енергоносії), - підприємства “офіційно збиткові” не гребують економічними махінаціями. Зокрема – “проганяють” товарні потоки таким чином, що “вхідні” видатки на сировину завищуються, а “вихідні” ціни на готову продукцію – навпаки, занижуються. Приміром, аналогічна виробнича “лихоманка” спіткала “Запоріжкокс”, який вирішив розлучитися з головним замовником “Запоріжсталлю” та господарювати самостійно.

Яскравим прикладом тіньових операцій на Запоріжжі є підприємства та організації, що реалізують алкоголь, тютюн та нафтопродукти. Їхній збитковості не довіряють ані податківці, ані пересічні громадяни. Адже наочність процвітання алкогольно-тютюново-нафтового бізнесу не залишає сумніву щодо тіньових операцій.

Низку порушень податківці виявили і в АПК. На разі 84 суб'єкти підприємницької діяльності на селі не отримали документацію на право оренди або покупки землі. А відтак – ухиляються від сплати земельного податку.

Головний біль запорізьких економістів та податківців – ВП ЗАЕС. Адже стягнути податки з атомників регіону не вдається вже котрий рік поспіль. Не допомагає ані часта заміна керівників, ані втручання депутатів, ані переконливе слово влади, ані введення в експлуатацію ССВЯП. Недоїмки ВП атомники пояснюють багатомільйонним дебіторським боргом, зношеністю устаткування тощо.

Отже, Закон України “Про наповнення держбюджету” у нашому регіоні не виконується, - каже голова ДПА у Запорізькій області Тетяна Єфименко.

Адміністративні важелі впливу на боржників бажаного результату не дали. Тому податківці вирішили йти “на Ви” з усіма, хто ігнорує свої обов'язки щодо наповнення державної казни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG