Доступність посилання

ТОП новини

Кучма забуває про політичні реформи: коментар Гаврилишина стосовно послання президента до Верховної Ради


Кучма забуває про політичні реформи: коментар Гаврилишина стосовно послання президента до Верховної Ради

Прага, 31 травня 2002 - Сьогодні президент України оприлюднив послання до Верховної Ради під промовистою назвою "європейський вибір." Відомий діяч української діаспори, президент фонду "Відродження" у Женеві Богдан Гаврилишин в інтерв’ю Радіо Свобода привітав появу цього документа, але помітив, що Кучма виділяє економічні питання, забуваючи про політичні зміни в державі.

Богдан Гаврилишин:

"Мені здається, що тут акцент може надто великий на економічних перетвореннях. Трохи було б більше зрівноважено, якби стільки ж ваги було надано і певним ще потрібним політичним перетворенням на Україні і навіть перебудові нашої судової системи, певні зміни в системі адміністрації, може навіть питання про децентралізацію адміністрації, може про більше місцеве самоуправління і так далі. Щоб стати кандидатом в дійсні члени Європейського Союзу, треба підходити до всіх "копенгагенських" критеріїв зрівноважено."

Пане Гаврилишин, в посланні президента також названі конкретні дати, коли Україна може стати членом низки міжнародних організацій. Раніше уряд вже називав такі дати, але вони залишилися на папері. Яка ситуація зараз, чи може України стати, наприклад, членом Світової організації торгівлі в 2002-2003 році?

Богдан Гаврилишин:

"Це ще трохи оптимістично, особливо якщо Росія стане членом СОТ і вона мабуть стане досить швидко, бо буде мати величезну підтримку і від Америки, і від деяких інших країн через, я би сказав, більше політичні ніж суто комерційні чи економічні аргументи. І тоді будуть там ще й додаткові перепони, бо сама Росія буде ставити гострі передумови до України вже як член СОТ."

Тобто, ви вважаєте, що Росія приєднається до Світової організації торгівлі раніше ніж Україна?

Богдан Гаврилишин:

"Мені так це виглядає, а крім цього, було ще соромно слухати як попередній прем’єр-міністр України, будучи погано поінформованим, повторяв і в Вашингтоні, і в Брюсселі, що Україна стане членом СОТ вже в 2001-році, наприклад. Ми замало попрацювали з СОТ, це шкода. Але тут не треба тільки працювати з ними, але робити зміни в своїй політиці: не тільки в законодавстві, але і в його реалізації."

А як щодо іншої дати – "створити передумови для вступу України в Європейський Союз у 2011-му році?"

Богдан Гаврилишин:

"Це мені також виглядає трохи оптимістично. Тут другу дату ще згадано – 2007 рік, щоб Україна стала асоційованим членом ЄС. Я думаю, що ця дата досить реалістична, якщо Україна буде далі прогресувати на економічному фронті і здійснювати певні політичні реформи. Але вже 2011 рік, щоб стати членом ЄС, це занадто оптимістично."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG