Доступність посилання

ТОП новини

Хто ж буде представником президента України в Криму? Інтрига посилюється через зростання амбіцій Леоніда Грача


Хто ж буде представником президента України в Криму? Інтрига посилюється через зростання амбіцій Леоніда Грача

Симферополь, 20 червня 2002 - У наших програмах ми вже повідомляли про те, що в Криму очікують на призначення нового представника Президента України в автономній республіці. В кулуарах місцевого парламенту та уряду навіть називалося прізвище колишнього головного президентського охоронця генерала Володимира Шепеля. Однак, із приходом на посаду глави президентської адміністрації Віктора Медведчука різко зросли амбіції його давнього політичного партнера, лідера кримських комуністів Леоніда Грача.

У понеділок у Криму чекали на прем'єр-міністра України Анатолія Кінаха, який, за неофіційними даними, мав презентувати нового постійного представника Президента України в автономній республіці. Уже більше тижня кримські парламентські та урядові джерела стверджують, що вже готовий президентський указ про призначення на цю посаду колишнього начальника президентської охорони, генерала Володимира Шепеля, який до останнього часу був представником СБУ в національному центральному бюро Інтерполу в Україні. Однак, оприлюднення цього указу весь час затягувалося. Не прибув і прем’єр.

З приходом у крісло глави Адміністрації президента об’єднаного ес-дека Віктора Медведчука – інтрига довкола призначення нового представника глави держави в Криму ще більш закрутилася. Ті ж джерела в уряді і парламенті автономії сповістили про виникнення реальних шансі посісти третє крісло на владному Олімпі Криму у лояльного київській владі кримського комуніста Леоніда Грача, який місяць - як ганебно покинув півострів після програшу на останніх виборах.

Голова Верховної Ради Криму Борис Дейч не підтвердив інформацію про перспективи товариша Грача: “Я перебуваючи учора в Адміністрації президента і на сесії задав це питання. Про цю кандидатуру я не був поінформований. Мова йде про інших кандидатів. Цієї кандидатури немає”. Пан Дейч вважає, що ближчим часом питання про призначення нового представника президента буде розв’язане. Водночас, він усе ж не виключає, що представником стане саме Леонід Грач: “Може бути і таке. Чому ж?! Якщо президент довірить бачити його своїм представником – ми на це вплинути не зможемо. Тому – тут як вирішить президент...” – сказав голова Верховної Ради Криму.

Його заступник, один з лідерів Меджлісу Ільмі Умеров каже, що призначення Леоніда Грача на таку впливову посаду призведе до дестабілізації ситуації в регіоні: “Я справді, отримував такі чутки. Я не сумніваюся, що Леонід Іванович хоче. Але це зовсім не значить, що так станеться. Однак все ж, якщо призначення відбудеться, то стабільність, яку ледь-ледь ми всі досягли, Крим утратить і котитиметься у прірву протистояння, а можливо – і до війни”. – відзначив Ільмі Умеров.

З ним погоджується лідер Конгресу російських громад Криму, депутат місцевого парламенту Сергій Шувайников: “Леонід Іванович повернеться і знову виникне та конфронтація, що була у часи його спікерства. Це гірший варіант, оскільки він просто розпочне з’ясовувати стосунки зі своїми політичними опонентами й супротивниками, зводити з ними рахунки”, - вважає Сергій Шувайников.

А от права рука Леоніда Грача в Криму, віце-прем’єр, депутат і лідер комуністичної фракції у кримському парламенті Володимир Казарін із хитрим виглядом заперечив: “Наскільки я знаю, Леонід Іванович відмовився від такої пропозиції. І, по-моєму, у сьогоднішньому обговоренні цього питання його прізвище не фігурує”, - повідомив товариш Казарін. Тим не менш, питання нового представника президента України в Криму залишається відкритим, породжуючи чутки і закручуючи політичні інтриги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG