Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Висловлювання лідера блоку «Наша Україна» Віктора Ющенка стосовно президентської кампанії в Україні


Прямий Ефір: Висловлювання лідера блоку «Наша Україна» Віктора Ющенка стосовно президентської кампанії в Україні

Київ-Прага, 20 червня 2002 - Передачу з Києва веде Віктор Міняйло. Гості київської студії: експерти, народні депутати України – перший заступник фракції СДПУ(o) Володимир Нечипорук і активіст фракції «Наша Україна», доктор економічних наук Володимир Черняк.

Передачу з Праги веде Олекса Боярко

Від уряду підемо вище, як і обіцяли, а саме до справ президентських. Цю тему нам, до речі, підказав – несподівано дещо – лідер блоку «Наша Україна» Віктор Ющенко. Він перебуває в Німеччині. Я зараз дозволю собі процитувати повідомлення, що його передали наші колеги з радіостанції «Німецька хвиля» про те, що нині лідер політичного блоку «Наша Україна» Віктор Ющенко не виключає своєї участі в наступних виборах Президента. Це випливає із заяви, яку Ющенко зробив у середу в столиці ФРН, де він перебував на запрошення німецького Товариства зовнішньої політики. Тут було запитання «Німецької хвилі» щодо участі у майбутніх президентських виборах, і Віктор Ющенко сказав: «Якщо говорити про сьогоднішню ситуацію, то безумовно, я переконаний, що кожний політик, серйозний політик або відвертий політик дав би відповідь приблизно так: я готовий. Той потенціал, який є у моїх колег, у мене особисто – спрямувати на служіння Україні у той спосіб і в тій формі, як це буде відповідати інтересам виборців. Отже, пане Нечипорук, чи не зарано почав Віктор Ющенко президентську кампанію? Чи не є це тактичною помилкою?

Володимир Нечипорук

Я думаю, що то справи самого Віктора. Але ж все, таки почавши президентську гонку ще при проведенні виборчої кампанії до Верховної Ради, я думаю, що це якраз, якщо повернутись до роботи уряду, і завадило уряду Кінаха. Уявіть собі - півроку в нього пішло для підготовки виборів народних депутатів до Верховної Ради України четвертого скликання, і півроку пройде, поки ця Верховна Рада структурується відповідним чином і почне працювати. Тому, скажімо, йому просто не було сил і часу провести, хоча і він за цей час зумів зробити багато. Але це говорить і про інше - це доводить те, що сьогоднішній уряд працює не гірше, а по всіх показниках навіть краще, ніж працював уряд самого Віктора Ющенка. Тому така передвиборна президентська кампанія говорить про те, що Віктор Ющенко не досяг ще якихось пріоритетів, або якихось повноважень у суспільстві, довіри в народу, і від глави уряду хоче перейти на главу держави, або буде пропонувати, щоб його обирали. Я вважаю, що про це нам думати ще рано, і моя особиста думка полягає в тому, що на сьогодні якщо ми будемо міняти Президента України на будь-кого - Ющенка, Тимошенко, Симоненка, Мороза та інших, покращення в Україні від цього не буде. Нам потрібно, якщо Віктор Ющенко і замахнеться на пост Президента, то щоб він приніс реформи. На сьогодні повинна бути проведена, насамперед, податкова реформа, пенсійна, інші, які дадуть можливість народу побачити краще майбутнє.

Олекса Боярко

Я відштовхнуся від того, що сказав пан Нечипорук. Пане Черняк, чи досяг Віктор Ющенко тих потрібних висот для того, щоб бути Президентом України?

Володимир Черняк

Я все таки хотів би заперечити моєму колезі. Я не є апологетом Ющенка і не збираюсь гудити Кінаха, ніколи цього не робив, я ставлюся до нього з повагою, але вважаю, що є перебільшення в мого колеги Нечипорука у твердженні, що уряд Кінаха працює краще, ніж уряд Ющенка. Я б так прямолінійно в лоб не стикав цих два уряди. Принаймні, все таки є підстави на основі статистичних даних твердити, що ситуація за останній рік в економіці погіршилась. Я можу навести цифри щодо падіння ВВП і щодо зменшення темпів зростання промислового виробництва, хоча тут причини не тільки в самому уряді, а й у всій ситуації, у відсутності необхідних реформ, що залежать і від уряду, і від Верховної Ради, і від Президента. Тобто я б не хотів переводити стрілку лише на уряд, а тут є вина всіх гілок влади. Між іншим, той же уряд Ющенка навів лад в енергоринку, зараз там ситуація набагато погіршилася й зменшилися надходження до бюджету, невиконання бюджету на минулий рік десь на 2 мільярди по прибутках і десь на 5 мільярдів гривень по видатках, недофінансування, це також суттєво, і така ж тенденція цього року. Тобто є проблеми, дискусійні питання, які можна обговорювати, і є складна економічна ситуація, і є потреба в реформах. Так от, тепер до Вашого запитання. Потрібен реформатор, але не тільки людина, яка є реформатором, в якої відповідний рівень кваліфікації, але повинна бути людина, яка має команду, яка має стратегічну програму дій і головне – потрібна людина як лідер нації, людина, яка користується довірою й підтримкою народу. Тому що без довіри і без підтримки реформатор працювати не може. Є підстави твердити, що у Ющенка є ці риси, і мені б не хотілося, щоб він розтратив свій політичний капітал до виборів президентських, а щоб навпаки його нагромадив.

Олекса Боярко

Вибачте, повинен перебити Вас, оскільки сталася така подія. Ми не планували, щоб слухачі телефонували до студії, але одна все таки «прорвалася», і я вирішив дати їй слово, вона хоче запитати когось із гостей. Що саме – будь ласка:

Слухачка

Пане Нечипорук, чи буде ваша фракція голосувати за імпічмент Президенту? І чи Ви особисто сам будете голосувати за імпічмент? Бо ми, пенсіонери, не можемо дочекатися. Дякую.

Володимир Нечипорук

Моя відповідь буде така, що пенсіонери будуть нею задоволені. Ні за який імпічмент ні я, ні моя фракція, і мови не може бути про те, щоб голосували, і проводити це сьогодні в нашому суспільстві, при нашій ситуації - це все одно що взяти й викинути десь у повітря половину нашого річного прибутку. Тому цього робити просто не можна. А пенсіонери, я вам скажу й завірю вас – ви дочекаєтесь, тому що пенсійна реформа почалася, справжня реформа, і саме сьогоднішній Президент внесе її нині, до кінця цього року, на розгляд нашої Верховної Ради.

Олекса Боярко

Ще раз нагадую, що в прямому ефірі “Вечірня Свобода”. Передаю мікрофон Києву.

Віктор Міняйло

Чому реальні кандидати в президенти мовчать, про це не заявляють? Пане Нечипорук, Ви маєте такого чудового лідера, Віктора Медведчука, який має потенціал, має команду, чому він мовчить?

Володимир Нечипорук

Це справа самого Віктора Медведчука,. Але моя особиста думка, він гарний політик, професіонал і спеціаліст. І якщо він сьогодні пішов працювати у команду президента, тобто його призначили главою адміністрації і він би заявив про це – це було б некоректно, негарно. І тоді президент не мав би собі доброго помічника, глави адміністрації. Друге питання, я думаю, кожен президент, коли закінчується строк його перебування на цій посаді, у праві сам рекомендувати свого наступника, а народу тоді обирати – кого він обере.

Віктор Міняйло

Дякую. Пане Черняк, здається Ви єдиний, хто півроку тому відкрито заявили на об’єднаних зборах обох Рухів, що Віктор Ющенко веде не парламентську кампанію, а президентську. Чому він сам мовчить?

Володимир Черняк

Зрозуміти суть політичних процесів в Україні можна тільки в контексті наступних президентських виборів. Уся інтрига, драма нинішньої ситуації крутиться навколо цього. І якби ніхто навіть не робив ніяких заяв, - це зрозуміло і без заяв. До речі, Медведчук не один раз засвідчував наявність президентських амбіцій. Саме це штовхнуло його на боротьбу з Ющенком не усунення його з посади прем’єр-міністра, щоб послабити його позиції на наступних президентських виборах. Тому що підстав економічних, фінансових , соціальних для усунення Ющенка не було.

Навпаки, ситуація почала покращуватися, і саме тому, що Ющенко працював добре, його відправили у відставку, щоб він не набрав політичного капіталу.

Думаю, у цьому була зацікавлена і Банківська вулиця. Бо, оскільки я розумію, президент поставив на Литвина, звідси і весь цей сценарій, який розігрується в нас – зробити Литвина депутатом, головою Верховної Ради , потім він йде кандидатом у президенти, можливо за рік до того стає прем’єр-міністром, із цієї посади йде. Тому реальні політичні фігури на політичній авансцені в контексті політичних виборів – це Ющенко, Медведчук, Литвин, і не тільки. Але це найбільш імовірні кандидати, які будуть боротися. Але тоді незрозуміло, чому президент призначив Медведчука главою адміністрації?

Володимир Нечипорук

А чому ми не беремо до уваги сьогодні діючого президента? Його термін закінчується, але я юрист, і кожний юрист скаже, що Конституція була ухвалена тоді, коли президент пробув половину терміну вже президентом. А кожен закон, в тому числі, Конституція, не має зворотної дії. Сподіваюся, всі знають. Тому можливо, Конституційний суд може признати, що не є два строки в сьогоднішнього президента, і він може бути претендентом на наступний строк, і це буде не третій строк за Конституцією, а другий.

Володимир Черняк

Ви знаєте, я чекав від Вас приблизно такої відповіді. І думаю, що призначення Медведчука главою адміністрації президента, а Литвина- главою Верховної Ради свідчить про наявність у президента намірів бути обраним на третій термін. Але я б усе-таки сказав: незалежно від того, що є певна юридична зачіпка, думаю, це абсолютно політично недоречно робити, тому що це занадто довго – 10 років при владі. Коли один із президентів США побув 4 роки і сказав, з мене досить, і відмовився балотуватися на наступний термін...

Віктор Міняйло

Оскільки закон не має зворотної дії, Леонід Кучма обирався за тим законом, який забороняє тричі підряд бути президентом.

Володимир Нечипорук

Такого не було закону

Віктор Міняйло

Він же обирався за законом “Про вибори президента”.

Володимир Нечипорук

Але не було закону, який би регламентував... Конституція не була ухвалена.

Олекса Боярко

Пане Нечипорук, отже, якщо підсумувати, є три можливих кандидатів в майбутні президенти України – Віктор Ющенко, Леонід Кучма і Віктор Медведчук?

Володимир Черняк

Я думаю, що якщо буде йти Кучма, то Медведчук і Литвин не підуть, вони будуть йому допомагати, але це мало імовірно, сподіваюся, це не трапиться.

Володимир Нечипорук

Сподіваюся на інше, що нам вистачить розуму – парламенту, уряду й адміністрації президента, яку очолює Віктор Медведчук, і ми зможемо зрушити цей граніт, важіль, який давліє на нас – економічний, соціальний і інший. Тоді сам народ, якщо проведуться реформи для народу, а не для галочки, для якоїсь роботи.... І народ побачить – життя покращується...Чому ми не думаємо, пане Володимире, що народ сам може запропонувати сьогоднішньому президенту балотуватися на наступний строк?

Володимир Черняк

Це вже відомо, і в Казахстані, Узбекистані....

Олекса Боярко

Перепрошую, шановні гості, але наша передача завершується. Я прощаюся з вами, на все добре.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG