Доступність посилання

ТОП новини

Україна – «курс на НАТО»?


Україна – «курс на НАТО»?

Київ, 24 червня 2002 – Україна оголосила про свої нові наміри на шляху просування до НАТО. Вони були виголошені 24 червня на міжнародному науковому семінарі в рамках програми “Партнерство заради миру”. Офіційні посадові особи намагалися розвіяти сумніви, які існують в деяких країнах НАТО, що Україна зважилась справді, на безповоротне рішення щодо своєї інтеграції у євроатлантичні структури.

Офіційний Київ вустами заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Сергія Пирожкова пояснював, як саме Україна буде рухатися в НАТО. Пояснювати було кому – до української столиці приїхали провідні аналітики чи не з усіх країн НАТО, разом із посадовцями альянсу, які опікуються відносинами з Україною. Після того, як Україна оголосила про своє прагнення здобути повноцінне членство в альянсі, увага до вчинків Києва на цьому шляху значно зросла. Проте після оголошення історичного рішення Ради безпеки та оборони України про курс на повну євроатлантичну інтеграцію запанувала тиша. Нині ж заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Сергій Пирожков пояснив, що збирається робити Київ найближчим часом.

Насамперед буде винесено на ухвалення Верховної Ради проект угоди про обмін таємною інформацією між НАТО та Україною. Без цього не можливо рухатися вперед із спільними проектами. Також погоджено рішення про поширення програми НАТО ПАРП, які раніше стосувалася лише окремих військових частин, на усі Збройні Сили. Поясню – ПАРП – це планінг енд ревю процес. Програма передбачає досягання сумісності військових підрозділів із стандартами, які діють в НАТО. Також разом зі США почато оцінку оборонних можливостей України з особливим наголосом на зміцненні засад цивільного контролю над силовими структурами.

І, нарешті, Сергій Пирожков повідомив, що 7 липня у Києві під час засідання комісії Україна-НАТО на рівні послів країн НАТО і в присутності Генсека НАТО Робертсона буде представлено для обговорення проект документу, який буде доповнювати Хартію про особливе партнерство, яка дії від 1997 року. Я поцікавився у заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Сергій Пирожков, який сенс убачає офіційний Київ у підготовці і власне в ухваленні такого документа країнами НАТО?

Сергій Пирожков

Це буде політичний документ. Якщо ми його підпишемо з країнаим-членами НАТО, то це буде означати, що ми офіційно приєдналися до плану дій щодо членства і беремо на себе відповідні зобов’язання, тому що план дій - це не спросто декларація. Треба мати фінансові розрахунки й забезпечення тих позицій, які зазначені в цьому плані. Він складається з п’яти основних розділів. По цих свіх позиціях готується окрема програма, національна програма. І якщо Україна її підготує, доведе члена НАТО, що є реальні можливості для її виконання і вона здійсненна, тобто відповідно є фінансове забезпечення і таке інше, і країни НАТО в цьому переконаються, то це буде наша національна програма, яка офіційно вступить у дію після Праги. Але це не означає, що ми в Празі вирішимо приєднатися. Це може бути й через рік, і через два. Відповідно – як ми будемо готові.

Сергій Згурець

Тобто ми маємо переконати НАТО, що ми спроможні економічно забезпечити цей процес?

Сергій Пирожков

Безумовно.

Сергій Згурець

І якщо переконаємо, то цей документ буде підписано на рівні послів НАТО?

Сергій Пирожков

Ні. Посли нічого не будуть підписувати. Якщо країни переконаються в цьому, то це буде підписано в листопаді в Празі.

Сергій Згурець

Це повідомив Сергій Пирожков. Також було оголошено, що Київ зацікавлений мати лобістів, які підтримають Україну на її шляху в НАТО. Насамперед ідеться про Польщу, Проте ми хотіли б мати таку підтримку і з боку таких країн як Британія, Франція, Нідерланди, Італія та Іспанія, - сказав Сергій Пирожков. Ймовірно, що це той перелік держав, де до ідеї просування України в НАТО поставилися з певним скептицизмом. Хоча саме голос цих держав є вкрай важливим під час ухвалення рішень в альянсі.

Ще один нюанс – російський. “Наше прагнення вступити в НАТО не слід розглядати як таке, що скероване проти Росії. Росія залишається нашим стратегічним партнером. І позитив цієї дружби насамперед помітний в економічній сфері”, - повідомив заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Сергій Пирожков. НАТОвці вислухали ці плани України досить уважно. Напевно відзначили, що віртуальний рух України в НАТО триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG