Доступність посилання

ТОП новини

Лідери партій правлячої коаліції у Сербії ухвалили проект Конституційної хартії Співдружності Сербії й Чорногорії, а президент Коштуніца заявив, що він навіть не бачив згаданого документу


Лідери партій правлячої коаліції у Сербії ухвалили проект Конституційної хартії Співдружності Сербії й Чорногорії, а президент Коштуніца заявив, що він навіть не бачив згаданого документу

Белград, 21 серпня 2002 – Преса повідомляє, що уряди двох республік досягли домовленості за закритими дверима, без відома глави держави.

Тиждень тому Конституційна комісія, сформована парламентами Югославії, Сербії й Чорногорії, повідомила, що їй не вдалося подолати розбіжності між двома проектами та, що її роботу фактично припинено. Мас-медіа повідомляли, що йдеться про остаточний фіаско спроб перебудувати сербсько-чорногорську державу.

У вівторок чорногорська газета “Вієсті” повідомила, що два тижні тому президент Чорногорії Міло Дюканович і прем’єр-міністр Сербії Зоран Джінджич за закритими дверима досягли домовленості щодо спірних питань. У вівторок пізно ввечері, також за закритими дверима, лідери правлячої коаліції ухвалили проект Конституційної хартії. Був це холодний душ для президента Югославії Воїслава Коштуніци. Кореспондентові Радіо Б 92 він необережно заявив, що навіть не бачив згаданого документу. Дві години раніше президент перед телекамерами сердечно вітався з прем’єр-міністром Сербії на урочистому відкритті Світового кубка з ватерполо, що триває у Белграді.

Був це свого роду ніж у спину. Виявилося, що керівники Сербії і Чорногорії досягли домовленості без відома глави держави. Іншими словами, двом республікам не потрібне посередництво федерації. Ситуація багато в чому схожа на московський грудень 1991 року, коли Горбачову повідомили, що Радянського Союзу більше немає.

Обурений Коштуніца надіслав листа до урядовців, які в березні підписали Угоду про перебудову Югославії з пропозицією зустрітися й обговорити подальші кроки. Одночасно, він висловив скепсис у зв’язку з твердженнями, що Конституційну хартію буде ухвалено найближчим часом. Саме це, між іншими, стверджує прем’єр-міністр Джінджич.

На цьому несподіванкам не кінець. В газеті “Вашинґтон пост” у вівторок надруковано публікацію чорногорського президента Дюкановича, в якій він відзначив, що Подґорица і Белград неспроможні дійти згоди без участі Сполучених Штатів. На думку Дюкановича, американське втручання необхідне тому, що Європа потурає белградським централістам та просербським силам у Чорногорії.

Після сенсаційного вівторка настала – спокійна середа. Журналістам у Белграді і Подґориці не вдалося дійти до документу ухваленого лідерами правлячої коаліції. Урядовці заявляють, що йде робота на уточненні технічних подробиць. Югославські ватерполісти перемогли американців. Невідомо, чи вони грали під прапором Коштуніци чи Джінджича.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG