Доступність посилання

ТОП новини

В Україні обговорюють питання, чи має право з точки зору законодавства чинний президент України Леонід Кучма брати участь у наступних президентських виборах


В Україні обговорюють питання, чи має право з точки зору законодавства чинний президент України Леонід Кучма брати участь у наступних президентських виборах

Київ, 23 серпня 2002 - Формально наступні президентські вибори в Україні відбудуться у 2004-му році. Однак, в Україні вже обговорюють питання, чи має право з точки зору законодавства, чинний президент Леонід Кучма брати участь у цих перегонах. При цьому це питання хвилює як представників влади так і опозиції. Першим потрібне обґрунтування, що пан Кучма може втретє змагатися за перше крісло в країні, а другим треба довести антизаконність, навіть, думок про це. Кажуть, що глава президентської адміністрації Віктор Медведчук - фаховий юрист убачає можливість третього терміну Леоніда Кучми. Опозиція ж хоче почути це з вуст Конституційного суду.

Хвилююче питання - може чи не може Леонід Кучма втретє балотуватися на посаду президента України. Прості аргументи підготували обидві сторони - і влада, і опозиція. Про плани, які виношуються на Банковій, в Адміністрації президента, говорять вже не перший місяць. Причому виглядає так, немов би представники опозиції самі підказують юристам із президентської адміністрації хід думок. Отже, лобісти Леоніда Кучми можуть спертися на той факт, що, за Конституцією, громадянин України може обіймати президентську посаду не більше двох термінів поспіль. Якраз саме стільки, скільки її обіймає Леонід Кучма. Однак, основний закон України був ухвалений у 1996-му році. Таким чином нинішній термін президента можна розглядати як перший за часів нової Конституції. Днями про цей план Адміністрації президента заговорили представники блоку Віктора Ющенка «Наша Україна». Однак заступник голови президентської адміністрації, керівник Управління внутрішньої політики Валерій Хорошковський спростував ці чутки. Що до дій «Нашої України» він заявив:

В мене враження, що в людей не вистачає змісту, тобто над чим працювати. Знаходять якийсь привід, ось знайшли такий. Думаю найближчим часом ви отримаєте безпосереднє підтвердження, що таких сценаріїв в Адміністрації президента не готується.

Юлія Жмакіна

Тим не менше «Наша Україна» наголосила, що вже розпочато збір підписів народних депутатів для подання до Конституційного суду, щоб той розтлумачив, має чи не має право Леонід Кучма знову збиратися на політичний олімп України. Ніби то зібрано вже понад 100 таких підписів. Лідер комуністів Петро Симоненко різко розкритикував дії своїх партнерів по осінніх акціях громадянської непокори «нашеукраїнців». Він вважає, що вони лише провокують ситуацію.

Петро Симоненко

Хотів би, щоб кожен, хто подає сьогодні подібні заяви, розумів, що якраз їх заява призведе до того, що Конституційний суд розгляне її уважно й ухвале рішення, що президент має право приймати участь у виборах на третій термін. Якщо в цьому плані, то мені здається, що вона більш провокаційна для того, щоб задовольнити потреби президента. Щоб не президент звертався чи юристи, фахівці, а якраз політична сила. І в цьому плані якраз вбачаю, що це і буде виключати з певної активної фази участі у цих вересневих акціях протесту в тому числі й представників правих політичних сил. Я з хвилюванням сприйняв цю інформацію і вважаю, що цим якраз скористується підконтрольний президентові Конституційний суд щоб зробити висновок - пан Кучма може втретє приймати участь у виборах президента.

Юлія Жмакіна

Утім занепокоєння активних противників Кучми на кшталт Юлії Тимошенко - чи пасивних як Петро Симоненко, чи поміркованих як Віктор Ющенко можливістю Леоніда Даниловича стати втретє гарантом Конституції поки що не зрозуміло. Вони твердять, що великі маси громадян України не задоволені своїм життям, а відтак є прихильниками опозиції. А балотуватися - не значить виграти вибори, та ще й за такої кількості протестного електорату. Чи все ж опозиція допускає, що в Україні знову знайдуться 16 мільйонів громадян, які і стануть незаперечним аргументом Леоніда Кучми?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG