Доступність посилання

ТОП новини

Микола Мельниченко подає голос у російських засобах інформації


Микола Мельниченко подає голос у російських засобах інформації

Москва – Прага, 26 вересня 2002 – Колишнім охоронцем президента Кучми почали активно цікавитися російські журналісти. Тепер Микола Мельниченко говорить про злочини не лише президента Кучми, але й російських чиновників. А ще закликає Москву відмовитися від підтримки Кучми.

Миколу Мельниченка не можна назвати ньюсмейкером російських ЗМІ. Весь час конфлікту між опозицією й президентом України Леонідом Кучмою навколо зникнення опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе російські ЗМІ скоріше цитували інтерв’ю й плівки Мельниченка, ніж надавали слово самому колишньому співробітникові Управління державної охорони України.

І от тепер Микола Мельниченко з’явився у російських ЗМІ. Він дав інтерв’ю популярній радіостанції «Ехо Москви» і відомому інтернет-виданню Ґрані.Ру.

Інтерв’ю у Ґранях.Ру називається досить промовисто: «Разом із Кучмою на лаву підсудних сядуть його російські друзі». І саме ці звинувачення Миколи Мельниченка й зацікавили російські ЗМІ. Адже не секрет, що відразу після того, як стало відомо про звинувачення Держдепартаменту США, російські ЗМІ саркастично нагадали, що раніше, коли мова йшла про автентичність плівок, на яких Леонід Кучма нібито погоджується на вбивство Георгія Гонгадзе, американці зовсім не цікавилися перевіркою таких матеріалів – а тепер, коли мова зайшла про Ірак, одразу ж вирішили перевірити плівки власною експертизою.

Однак можна помітити, що Микола Мельниченко дав свої інтерв’ю опозиційним ЗМІ. Радіостанція «Ехо Москви» раніше належала відомому медіа-магнатові Володимирові Гусинському, а тепер намагається утримати незалежну позицію в ситуації, коли практично всі російські ЗМІ контролюються президентською адміністрацією або бізнесменами, близькими до діючого російського президента, колишнього директора Федеральної служби безпеки Володимира Путіна. А інтернет-видання Ґрані.Ру належить іншому опальному олігархові – Борисові Березовському. Так що можна сказати, що не тільки опозиція Леонідові Кучмі в Україні сьогодні зацікавлена іракською історією, а й російська опозиція також.

А зараз докладніше про те, що ж саме говорив Мельниченко російським журналістам. Низка інтернет-видань сьогодні перекрутила зміст його висловлювань, повідомивши, що продавати «Кольчуги» в Ірак Кучмі нібито допомагали росіяни. В обох дуже схожих за змістом інтерв‘ю Мельниченко справді говорив про злочини російських чиновників – але не про їхню роль у нелегальних поставках українських «Кольчуг» до Іраку.

Мельниченко стверджує, що незабаром у Сполучених Штатах розпочнеться судовий процес над Кучмою – і не тільки над ним. На запитання, кого ще, крім президента України, він має на увазі, Мельниченко відповів так: "Багатьох – зокрема, декого з Росії".

Колишній охоронець українського лідера відмовився називати імена російських чиновників, причетних до злочинів. Мельниченко пояснює це тим, що не хоче ускладнювати відносин між Україною і Росією, – а ще обіцяє, що скоро там знатимуть своїх героїв.

В інтерв‘ю радіостанції "Ехо Москви" Мельниченко дав ще й таке пояснення:

"Послухавши цю передачу, вони, повірте, будуть захищати Кучму і говорити, що Україна – наш друг. У першу чергу вони будуть боятися оприлюднення інформації, в якій вони, м’яко кажучи, виглядають не дуже красиво".

У розмові з кореспондентом популярної російської радіостанції Мельниченко також закликав Росію відмовитися від підтримки Кучми і додав:

"Для нас зараз дуже важливо прибрати злочинне угруповання від влади. І я думаю, що керівництво Росії повинно піти назустріч українському народові і в себе провести розслідування і очищення від злочинців, котрі перебувають при владі".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG