Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі розпочався загальнонаціональний страйк дрібних бізнесменів


У Білорусі розпочався загальнонаціональний страйк дрібних бізнесменів

Мінськ, 2 жовтня 2002 - З першого жовтня страйкують білоруські індивідуальні підприємці - так тут називають тих, хто торгує на оптових ринках здебільшого імпортними товарами. У десятках міст Білорусі у страйку взяли участь як мінімум 100 тисяч дрібних бізнесменів, хоча організатори кажуть і про 190 тисяч.

Страйкарі протестують проти запровадження касових апаратів, декрету президента Олександра Лукашенка про обов’язкову виплату страхових зборів та користування лише банківськими рахунками, проти завищеної орендної платні, конфіскації товарів.

Хоча один з організаторів страйку -- Білоруський страйковий комітет -- висунув також політичні вимоги (зокрема, про відставку президента Лукашенка), другий організатор -- Об’єднана рада підприємців наполягає на суто економічних вимогах. Дрібні бізнесмени Білорусі разом із страйком пішли на порушення законодавства та не сплатили податки.

У Мінську не працює більшість приватних торговців. На ринку стадіону "Динамо" відбулися збори та мітинг протесту, де виступив голова Білоруського страйкового комітету Валерій Левоневський:

“Ми висовуємо політичні вимоги, тому що бачимо, що влада не йде на компроміс, не розв’язує наших питань. Усі проблеми в бізнесі створено Олександром Лукашенком та його восьмирічним правлінням. Якщо б він хотів, то розв’язав би наші проблеми впродовж трьох хвилин. Лукашенко сконцентрував у своїх руках величезну владу, усі міністерства та відомства виконують його вказівки. Сенс цих доручень, щоб із підприємців витягнути останні гроші".

Голова Білоруського страйкому додав, що вимогу про відставку Лукашенка підтримує приблизно половина дрібних бізнесменів.

1 жовтня закінчився строк реєстрації індивідуальних підприємців у відділеннях Фонду соціального захисту населення Білорусі. Це робиться відповідно декретові президента Лукашенка, за яким кожний підприємець має щомісяця сплачувати не менш за 36 відсотків офіційно визначеного мінімуму доходів. Тепер дрібні бізнесмени, навіть якщо вони взагалі не мають доходів, мають сплачувати приблизно 20 доларів на місяць.

На другий день страйку у Мінському виконкомі відбулася зустріч представників дрібних підприємців із першим віце-мером Миколою Єроховим, який заявив, що виплати до страхового фонду робити треба усім. Водночас столична влада пообіцяла переглянути певні рішення, зокрема про орендні ставки та закриття низки ринків у Мінську.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG