Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії в четвер опівночі завершилася передвиборча кампанія


У Сербії в четвер опівночі завершилася передвиборча кампанія

Белград, 11 жовтня 2002 – Останнього дня у боротьбі за голоси несподівано з’явилася й російська карта: Москва посередньо підтримала президента Югославії Воїслава Коштуніцу.

Кампанія напередодні другого туру президентських виборів, які призначено на неділю 13 жовтня, була незвичайно спокійною. Щойно у четвер сталася несподіванка: посольство Росії у Белграді оприлюднило заяву в якій піддало критиці Миролюба Лабуса, одного з кандидатів на пост президента. Цього ж дня адміністрація президента Воїслава Коштуніці розповсюдила повідомлення про лист, який до глави держави надіслав російський президент Володимир Путін.

Про що тут ідеться? В телевізійній дуелі претендентів у середу союзний віце-прем'єр-міністр Лабус виступив за те, щоби Росія списала Югославії частину боргу, як це зробили Лондонський і Паризький клуби. Лабус сказав: “Я не погоджуюся, щоби приватний борг Мирка Мар’яновича було трактовано як державний борг”. Згаданий Мар’янович до 2000. року був прем’єр-міністром Сербії й одночасно керівником компанії, яка імпортувала російський газ. Компанія заборгувала російським партнерам 260 мільйонів доларів. Нині Москва обумовлює нові поставки гази сплатою боргу.

Російське посольство у Белграді блискавично відреагувало на слова Лабуса. У заяви посольства мовиться, що “у телевізійній дуелі некоректно поставлено факти, які стосуються стану російсько-югославських фінансово-економічних стосунків”. Посольство зазначає, що “немає наміру втручатися в передвиборчу кампанію та що затримує за собою право повернутися до обговорення цієї теми й поінформувати югославську громадськість про фактичний стан”.

Навряд чи може йтися про некоректність. Лабус офіційно представляє позицію Югославії, оскільки він є співголовою Міжурядового югославсько-російського комітету з питань торгівлі, економічного й науково-технічного співробітництва. Москва у вересні відклала переговори про врегулювання боргу чекаючи на завершення виборів. Отож, російська сторона непрямо попередила, що хотіла б вести переговори не з Лабусом, а з кимось іншим.

Саме в четвер у Белграді оприлюднено, що президент Путін надіслав вітального листа до Воїслава Коштуніци з приводу другої річниці від перемоги демократичних сил у Югославії. Два роки від змін у Белграді сповнилося ще 5, а не 11 жовтня. Невідомо, чи Путін писав до Коштуніци минулого чи цього тижня. Усе-ж, громадськість про це поінформовано саме на завершення кампанії. Виборці повинні мати на увазі, що Москва саме Коштуніцу вважає гарантом продовження демократичних реформ й збереження стабільності в регіоні.

З огляду на передвиборче мовчання, у Белграді немає ані офіційних ні неофіційних коментарів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG