Доступність посилання

ТОП новини

Дебати в ООН у справі Іраку


Дебати в ООН у справі Іраку

Прага, 17 жовтня 2002 – Під час відкритих дебатів у Раді безпеки ООН у справі Іраку представники багатьох країн світу виступили за відновлення міжнародної інспекції в Іраку і водночас проти воєнного удару по ньому, а також проти погроз застосування військової сили. Протягом останнього часу, як вважають оглядачі, кількість країн, що виступають проти воєнної акції явно зросла. Тим часом учора президент США Буш підписав резолюцію, схвалену обома палатами конгресу, яка дає йому право застосувати військову силу поти Іраку.

У відкритих дискусіях у Раді безпеки ООН беруть участь представники всіх 15-ти країн – членів ради, а також багатьох інших країн світу. Від самого початку дискусії проходять радше в дусі опору проти воєнної акції. До учасників засідання звернувся Генеральний секретар ООН Кофі Аннан із закликом дати Іракові останній шанс, тобто, замість воєнної акції надіслати туди міжнародних інспекторів. При цьому Рада безпеки мала би ухвалити нову резолюцію, яка чітко окреслить завдання інспекторів.

Проти воєнної акції виступає низка західних і неприєднаних країн, вже не кажучи про країни третього світу і мусульманські. Навіть близький союзник США на Близькому сході Кувейт, який 90-го року став жертвою іракської агресії, що призвела до війни у Перській затоці, виступив проти воєнного удару по Іраку. До речі, представник Ірану – країни, яка свого часу теж стала жертвою іракської агресії і роками провадила з ним війну, теж виступає проти воєнної акції. Більшість країн побоюються, що воєнна акція на тривалий час дестабілізує становище в регіоні і викличе неспокій в інших, зокрема сусідніх країнах. Журналісти підкреслюють також, що навіть близькі західні союзники США, зокрема країни Європейського союзу, Австралія і Японія вважають, що воєнну акцію можна було б підтримати лише після того, як поновна міжнародна інспекція в Іраку закінчиться провалом.

Нинішні дебати в Раді безпеки ООН розпочато з ініціативи неприєднаних країн, які займають чітко антивоєнну позицію у справі Іраку. Протягом наступних двох днів, як очікують, виступлять представники 70-ти інших країн.

Тим часом у середу президент Буш підписав резолюцію, яку схвалили обидві палати конгресу і яка надає президентові США право застосувати військову силу проти Іраку. Хоча Буш звернувся до світових лідерів із проханням підтримати його у справі Іраку, проте мови про воєнну акцію не було. Буш висловив сподівання, що проблему Іраку вдасться вирішити без застосування військової сили, але для цього потрібна буде жорстка резолюція ООН про проведення міжнародної інспекції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG