Доступність посилання

ТОП новини

Американська інформаційна політика після 11 вересня


Американська інформаційна політика після 11 вересня

Прага, 21 листопада 2002 – Після подій 11 вересня американський уряд збирає більше особистої інформації про підозрюваних у зв'язках із терористами, говорячи, що це необхідно для успішної боротьби з тероризмом. На думку деяких оглядачів, це може обмежити демократичні свободи американців.

Після подій 11 вересня рішенням спеціальної групи суддів при міністерстві юстиції США різні американські правоохоронні інституції отримали ширші повноваження щодо збору приватної інформації про людей з усього світу для попередження можливих терористичних нападів. Міністр юстиції США Джон Ешкрофт переконаний, що рішення допоможе зробити боротьбу з тероризмом більш ефективною: «Рішення суддів революційно змінює наші можливості щодо розслідування діяльності терористів та щодо судового переслідування за терористичні напади. Це рішення дозволяє відділу юстиції вивільнити наших агентів та прокурорів та уможливлює їхню тіснішу співпрацю для попередження терористичних атак».

Ешктрофт особливо підкреслив, що правозахисники не мають про що турбуватися, однак поборники людських прав не дуже довіряють словам міністра. Вашинґтонський аналітик Солвейґ Сінґлтон нагадує британський досвід. «Кілька років тому в Англії було розширено права поліції щодо підслуховування. Ці права було надано поліції на обмежений термін, але той термін сплив, а повноваження залишилися. На мою думку, коли повноваження розширюються, їх потім дуже рідко згортають, хіба би сталися якісь дійсно жахливі зловживання»,- говорить американська дослідниця.

Проте інший американський дослідник із вашинґтонського American University Ерран Кармел, говорить, що минулорічний напад змінив погляд американців на те, як має працювати система безпеки у їхній країні, і терористів вони бояться набагато більше, ніж власний уряд. «Я гадаю, що ширші повноваження правоохоронців – ц е те, що ми американці, як народ, маємо тримати під контролем. Але на тому перехресті, де ми зараз перебуваємо, ми не можемо дивитися на питання національної безпеки, так, як ми дивилися 10 вересня 2001 року», - говорить Ерран Кармел.

Він, як і інші його колеги, вказує на те, що на перешкоді планам Сполучених Штатів щодо глобального стеження можуть стати навіть не правозахисники, а серйозніші проблеми, пов’язані із тим, що уряди інших країн, навіть близьких союзників США, не будуть у захваті від того, що американські спецслужби збирають інформацію про їхніх громадян. «Ця проблема впирається у фундаментальні питання національного суверенітету. Буде опір, і виправданий опір. Нікому не сподобається, навіть найближчим союзникам США, якщо американські агентства будуть нишпорити у справах чужих громадян», - говорить американський дослідник.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG