Доступність посилання

ТОП новини

Союзник Кучми на посаді голови Нацбанку


Союзник Кучми на посаді голови Нацбанку

Прага, 25 листопада 2002 – У понеділок, 25 листопада, президент України Леонід Кучма призначив на посаду голови Національного Банку свого близького політичного союзника, Сергія Тигипка. Як позначиться ця зміна на фінансовій стабільності в Україні?

Лідер партії «Трудова Україна» та фракції промисловців та підприємців у парламенті 42-річний Сергій Тигипко – людина досвідчена у фінансових справах. З 1992 по 1997 рік він очолював другий за величиною у країні Приватбанк, а у 2000 керував міністерством економіки. Проте, очевидно, не ці його факти біографії стали вирішальними для цього ключового призначення. Як зауважує київський кореспондент агентства ДПА, Тигипко походить із рідного для президента України Дніпропетровського реґіону, а його банк фінансує головні програми розвитку уряду.

На посаді голови Національного Банку України Сергій Тигипко змінить Володимира Стельмаха, який очолює банк з часу відходу у велику політику Віктора Ющенка. На думку колишнього радника українського уряду, відомого економіста з Фундації Карнеґі, що у Нью Йорку, Андерса Ослунда, це призначення навряд чи віщує щось доброго для української фінансової системи. «Я гадаю, що це буде серйозний удар по довірі до України з боку міжнародних фінансових кіл. Можна, звичайно, говорити, що пан Стельмах проводив занадто жорстку монетарну політику, але міжнародні фінансові організації як раз це високо оцінюють. Особа Володимира Стельмаха символізувала монетарну стабільність в Україні, і його усунення з цієї посади могло би читатися міжнародними фінансовими колами, як бажання зменшити монетарну стабільність», - сказав в інтерв’ю Радіо Свобода Андерс Ослунд.

Однак за словами речниці президента Кучми Олени Громницької, Леонід Кучма переконаний, що зі зміною глави Національного Банку країни, банківська система та політика НБУ залишаться стабільними. У першу чергу це стосується національної грошової одиниці, гривні. Проте міжнародні аналітики схильні швидше підтримати думку пана Ослунда, ніж українського президента.

В огляді фінансового сектора України, що його напередодні цього призначення видала британська аналітична компанія The Economist Intelligence Unit, мовиться, що хоча гривня і посилювалася протягом останніх двох років, ця тенденція зміниться найближчим часом. «Великою мірою міцна гривня завдячує контролю над нею Національного Банку, який вимагає продажу експортерами половини своєї валютної виручки. Українські виробники, тим часом вимагають девальвації гривні, щоб підтримати конкурентоспроможність їхньої продукції», - мовиться у дослідженні компанії. Британські аналітики у зв’язку з цим радять закордонним фірмам в Україні не накопичувати великої кількості гривень, через ризик подешевшення української валюти.

Як зауважують інші оглядачі, Сергій Тигипко є представником саме тих промислових кіл, які були незадоволені високим курсом гривні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG