Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську з 1 січня офіційно розпочав роботу офіс ОБСЄ, який створено замість Консультативно-моніторингової групи цієї організації в Білорусі


У Мінську з 1 січня офіційно розпочав роботу офіс ОБСЄ, який створено замість Консультативно-моніторингової групи цієї організації в Білорусі

Прага, 2 січня 2003 – У Мінську з 1 січня офіційно розпочав роботу офіс ОБСЄ, який створено замість Консультативно-моніторингової групи цієї організації в Білорусі. Офіс має новий мандат, який тепер треба оновлювати щороку, та поки що немає жодного міжнародного співробітника. Білоруська опозиція каже про поразку ОБСЄ у конфлікті з офіційним Мінськом.

Місія ОБСЄ у Мінську не працювала фактично понад рік – з того моменту, як у грудні 2001 року, невдовзі після президентських виборів у Білорусі, з’їхав попередній глава групи ОБСЄ Ганс-Ґеорґ Вік. Впродовж усього минулого 2002 року, коли в ОБСЄ головувала Португалія, вона не спромоглася розв’язати проблему з Консультативно-моніторинговою групою ОБСЄ в Мінську. Як і посла Віка, інших дипломатичних співробітників групи білоруський президент Олександр Лукашенко оголосив шпигунами та одного за одним вигнав із країни, не дозволяючи відновляти їм візи.

Лише напередодні Нового року у Відні почалися переговори між представниками Португалії та Білорусі. Білоруську делегацію очолював радник президента Олександра Лукашенка з міжнародних питань Ігор Лещеня, який фактично усунув від переговорів посла Білорусі у Відні Віктора Гайсьонка.

Португальські й білоруські дипломати нарешті домовилися, що у Мінську вже з 1 січня почне роботу нова місія ОБСЄ – з новою назвою (просто “офіс ОБСЄ у Білорусі”) та новим мандатом, який треба підтверджувати щороку.

Раніше Консультативно-моніторингова група ОБСЄ в Мінську мала необмежений мандат – ані в часі, ані в діях. Новий офіс ОБСЄ буде, по-перше, допомагати офіційному Мінськові будувати демократичні інститути та розвивати контакти з громадянською спільнотою, по-друге, допомагати білоруському урядові в економічній та екологічній діяльності, а по-третє, робити звіти про виконання перших двох завдань.

Білоруським питанням з 1 січня займатиметься новий діючий голова ОБСЄ – міністр закордонних справ Нідерландів, чия позиція щодо Білорусі є значно жорсткішою. Нідерланди, на відміну від Португалії, підтримали спільне рішення Євросоюзу не видавати візи президенту Лукашенкові та ще 7 білоруським чиновникам з приводу конфлікту Мінська з ОБСЄ. Міністр закордонних справ Білорусі Михайло Хвостов, який також не може приїхати до Відня, тому що Австрія долучилася до заборони на видачу віз, заявив, що Євросоюз мусить негайно скасувати візові заборони у відповідь на розв’язання проблеми з офісом ОБСЄ у Білорусі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG