Доступність посилання

ТОП новини

Франції таки доведеться взятися за свій бюджетний дефіцит


Франції таки доведеться взятися за свій бюджетний дефіцит

Брюссель, 21 січня 2003 – Попри всі намагання Франції уникнути тиску з боку інших країн ЄС, щоби зменшити протягом нинішнього року бюджетний дефіцит, їй таки доведеться підкоритись законам і правилам Європейського Союзу. Так заявив цього вівторка під час сесії міністрів економіки та фінансів країн Євросоюзу її ведучий – міністр фінансів Греції, яка нині головує в ЄС, Нікос Хрістодулакіс.

Прогнози журналістів про те що нинішня сесія міністрів економіки і фінансів країн Європейського Союзу буде досить гострою, підтвердились. Коли міністри розпочали обговорювати тему, якими методами реалізувати програму Єврокомісії про скорочення бюджетного дефіциту, аби виконати план перетворення економіки ЄС на найпотужнішу в цілому світі, міністр фінансів Франції Франсіс Мер в ультимативній формі заявив, що Франція щонайменше до 2006 року не буде зменшувати бюджетний дефіцит за рахунок скорочень фондів соціальної допомоги та підвищення податків. Виконання ж програми щодо створення найміцнішої в світі економіки ЄС розраховане до 2010 року.

Подібну позицію донедавна займали також Німеччина та Італія. Однак після переконливих аргументів комісара ЄС у справах фінансів Педро Солбеса Німеччина та Італія сказали, що спробують протягом нинішнього року знайти шляхи, аби зменшити теперішній бюджетний дефіцит, який становить 3,8 %, до відмітки, нижчої, ніж 3%.

Стосовно впертості Франції головуючий на сесії міністр фінансів Греції Нікос Хрістодулакіс заявив кілька разів, що рекомендації Європейського Союзу підтримані більшістю країн – членів ЄС, а значить, продовжив головуючий, «стосуються Франції так само, як і інших країн ЄС, і повинні бути виконані». Інакше це означатиме, додав комісар Єврокомісії Педро Солбес, що Франція підриватиме стратегічні завдання цілого Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG