Доступність посилання

ТОП новини

Перші дні на пенсії проводить Вацлав Гавел – ще тиждень тому президент Чеської Республіки


Перші дні на пенсії проводить Вацлав Гавел – ще тиждень тому президент Чеської Республіки

Прага, 7 лютого 2003 – Перші дні на пенсії проводить Вацлав Гавел – ще тиждень тому президент Чеської Республіки. У відповідності з ухвалами парламенту, він став найбагатшим чеським пенсіонером. Чехи на загал переконані, що бути політиком у Чехії вигідно. Висока зарплата, багато різних пільг, авто і власний водій, а на додаток – депутатський імунітет. Але також багато обов’язків, розписаний до хвилин розклад і майже жодного часу на особисті проблеми. Так чи приблизно так виглядає життя тих людей, які в рядочку ’’Професія’’ пишуть слово ’’Політик’’.

Чехи, які традиційно люблять все підраховувати і порівнювати, не приховують інтересу до того, скільки і за що отримують політики, тобто ті, хто живе на їхні кошти. Чеські мас-медіа цей інтерес охоче втамовують. Наприклад, учора празька газета ’’Лідове новіни’’ опублікувала розмір місячних зарплат чеських політиків. На перший погляд, дух захоплює від чисел з трьома нулями, особливо, якщо врахувати, що сьогодні в Чеській Республіці мінімальна платня – 200 доларів США, а середня – 480 доларів. Зокрема, прем’єр уряду Чехії отримує місячно понад 4 тисячі доларів, а міністр – на тисячу менше. Депутат парламенту заробляє півтора тисячі доларів на місяць. Правда, до цього потрібно додати, що всі названі особи користуються, зрозуміло, за державний кошт, службовими квартирами, гаражами з охороною, телефонами, автомобілями, комунальними послугами.

А нещодавно на очі здивованих чехів потрапило меню їдальні в чеському парламенті. Чехи обурились: як, вишукані страви за ціну капусти в привокзальному буфеті, а то і менше. Чому такі привілеї, чому привілейовані особи приймають милостиню, яка належиться біднякам. Обуреним чехам ніхто з імущих не відповів. Одне запевнення все ж до них дійшло, цього року не планується підвищувати місячну зарплату особам на найвищих державним посадах.

І все ж широкий спектр пільг разом із депутатським імунітетом за останні роки витворив стійку громадську думку: бути політиком у Чехії вигідно. Цьому сприяє й те, що розслідування фактів корупції чи хабарництва на найвищих рівнях на загал не приносить результатів. Наприклад, широко розрекламована кампанія ’’Чисті руки’’ минулого уряду на чолі з тодішнім прем’єром Мілошем Земаном виявилась великою мильною бульбашкою. Так її сприйняли й аналітики з Transparency International. Чехію попередили, що корумпованість на вищих державних щаблях зростає.

Зокрема, за соціологічним опитуванням тільки п’ята частина чехів ще не втратила довір’я до державних органів і служб, а третина вважає, що без хабара нічого в країни вирішити не можна. Нинішній прем’єр Владімір Шпідла зобов’язав усіх міністрів оприлюднити всі свої прибутки за минулий рік включно з дорогими дарунками. Зобов’язання виконано, чехи не без інтересу заглянули до кишень своїх політиків. Особливих сенсацій не сталось, хіба те, що прем’єр не є найбагатшим членом уряду і що необов’язково політик мусить бути багатієм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG