Доступність посилання

ТОП новини

Протести проти війни в Іраку


Протести проти війни в Іраку

Прага, 17 лютого 2003 – Усі провідні західні газети в понеділок відгукуються на масові протести проти воєнної акції США в Іраку, які пройшли у численних столицях і великих містах світу.

Коментуючи останній розвиток подій навколо Іраку й зокрема суботні масові протести, оглядач газети «Нью-Йорк таймс» Патрік Тайлер пише з цього приводу: можливо, нині на планеті залишилися дві надпотужні сили – Сполучені Штати і громадська думка. Кампанія президента Буша з метою роззброїти Ірак поставила його віч-на-віч з новим противником, мільйонами людей, які заводнили вулиці Нью-Йорка і низки інших найбільших міст світу, щоб заявити про свій протест проти війни. Можливо, ці протести, веде далі автор, не вплинуть на рішення Буша, проте вони можуть знеохотити лідерів інших країн, які готові були підтримати воєнну акцію в Іраку. Це торкається зокрема групи арабських країн, які під час вчорашньої наради в Каїрі відмовилися підтримати таку акцію. Коли ідеться про європейських союзників США, зокрема Німеччину і Францію, то розбіжності між ними і Вашингтоном, на думку автора викликали надто войовничі виступи міністра оборони США Рамсфельда. На ситуацію вплинули також виступи у п’ятницю у Раді безпеки керівників двох груп інспекторів ООН в Іраку, які не послужили справі запланованого удару по Іраку. На закінчення автор не виключає, що тема воєнної акції може незабаром знову стати актуальною, проте нині, як він підкреслює, політичні лідери не можуть ігнорувати цей факт і доказом цього, за словами автора, може служити декларація учасників наради арабських лідерів у Каїрі.

Тим часом оглядач німецької газети «Зюддойче цайтунґ» Йоахім Кепнер коментує антивоєнні протести в Німеччині. За словами автора, учасників цих протестів, які, на думку автора, були серед найгостріших, «безвідповідальними пацифістами» назвати не можна. Це був радше голос західного демократичного громадянського суспільства, яке не бажає війни, суспільства, яке не переконане в аргументах на користь такої війни. Автор вважає антивоєнні протести в Німеччині не стільки антиамериканськими, скільки просто виступами за мир.

Британська газета «Індепендент» у редакційній статті підкреслює тим часом, що прем’єр-міністр Тоні Блер і президент США Буш поставили їхній авторитет під ризик, розпочавши кампанію за воєнну акції в Іраку. Після виступу інспекторів ООН у Раді безпеки у п’ятницю, де не представлено достатніх аргументів за воєнний удар, стало ясно, веде далі автор, що Тоні Блер зайняв програшну сторону в дискусії. Газета передбачає серйозну втрату популярності Блера у Великобританії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG