Доступність посилання

ТОП новини

Саудівська Аравія обіцяє посилити антитерористичну боротьбу


Михайло Мигалисько Саудівська Аравія обіцяє посилити антитерористичну боротьбу

Вашингтон, 19 травня 2003 - Чи союзник Сполучених Штатів Америки в регіоні Перської затоки - Саудівська Аравія- робить достатньо зусиль у боротьбі з тероризмом? Це питання не раз виринало після нападів очолюваної Усамою бен Ладеном терористичної мережі “Аль Каїди”. У результаті теракту минулого тижня в Ер-Ріяді загинули 34 особи й саудівська влада визнала, що слід посилити боротьбу з войовничими угрупованнями. Тим часом Вашингтон, Лондон та Берлін повідомили про ймовірність нових терактів з боку “Аль Каїди”.

До Ер-Ріяда уже прибули 60 американських агентів Федерального бюро розслідувань та Центрального розвідувального управління, які братимуть участь, спільно із спецслужбами Саудівської Аравії, у розслідуванні нападів,вчинених на початку минулого тижня на житлові квартали іноземців у саудівській столиці. У результаті терактів загинули 34 особи, й серед них 8 американців. Зараз у Саудівській Аравії перебувє понад сорок тисяч американців - фахівців різних галузей. У Вашингтоні уже тривалий час існує невдоволення тим, як влада в Ер-Ріаді ставиться до закликів боротьби із терористичними угрупованнями. Посол США у Саудівській аравії Роберт Джордан піддав критиці саудівські власті за те, що вони буквально зігнорували попередження з боку американців про ймовірність терактів. Слід зазначити, що Вашингтон і до того був невдоволений рівнем співпраці саудівських властей щодо розслідування терактів у районі американських житлових будинків Кобар 96-го року – тоді загинуло 18 американських морських піхотинців. Зрештою, і 15 із 19-ти учасників терористичних нападів на США 11-го вересня були громадянами Саудівської Аравії. Як зазначив посол Роберт Джордан напад в Ер-Ріяді був “не настільки скерований проти американських інтересів наскільки на підрив саудівської влади.” Це визнав і Адил аль Джубейр, старший радник із зовнішньополітичних питань саудівського монарха принца Абдулли:

“Трагічні події понеділка (16го травня)- це масивне потрясіння Саудівської Аравії, Сполучених Штатів та інших миролюбних народів, і нам слід подвоїти наші зусилля й суворо йти за терористами та немилосердно карати їх”.

Речник Білого дому Арі Флайшер привітав таку позицію аль Джубейра:

“Ці напади стають приводом для саудівського уряду рішуче зайнятися боротьбою з тероризмом на власній території, оскільки тероризм є загрозою не лише для США, для західніх громадян, котрі живуть в Саудівській Аравії, а й для саудівської влади”.

Щоправда, у Сполучених Штатах щораз гучнішими стають заклики до саудівської влади запровадити суворий контроль за саудівськими харитативними установами, декотрі з яких обвинувачують у фінансуванні терористів. Ще суворішою є критика щодо дотримання прав людини у Саудівській Аравії. Згідно з минулотижневим звітом Комісії США про релігійну свободу у світі, Саудівська Аравія належить до групи країн - найбільших порушників прав людини й свобод віровизнання.

Експерти зазначають, що минулотижневі теракти покажуть,чи дійсно Ер-Ріяд приєднається до рішучої боротьби з тероризмом та проведення демократичних реформ у королівстві:

“Якщо саудівці повторять дотеперішній підхід затягування розслідувань та не зуміють вповні співпрацювати із Сполученими Штатами, то слід очікувати більш активних закликів щодо обмеження американсько-саудівських відносин,” – сказав у інтерв”ю радіо “Свобода” Джім Філіпс, експерт із близькосхідних питань в американській інституції “Герітадж Фаундейшн”. Слід також зазначити, що Саудівська Аравія є важливим постачальником нафти та вагомим союзником Сполучених Штатів у регіоні. Король Фахд ібн Абдель Азіз днями заявив, що саудівський народ відкидає будь-які форми тероризму і додав, що буде переглянуто усі аспекти життя країни, з метою провести реформи в дусі останніх інформаційних перемін у світі. Президент Сполучених Штатів Джордж Буш сьогодні заявив, що минулотижневі теракти у Саудівській Аравії вказують на те, що міжнародня боротьба з тероризмом ще далека від завершення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG