Доступність посилання

ТОП новини

Спогади Гілларі Клінтон


Юрій Дулерайн Спогади Гілларі Клінтон

Нью-Йорк, 11 червня 2003 - Попри негативні рецензії в американській пресі, спогади Гілларі Клінтон, колишньої першої леді, знаходять великий попит у читача. Лише за перший день продажу розійшлося 200 тисяч примірників – рекордна цифра для мемуарної літератури.

Видавництво Саймон-енд-Шустер, яке заплатило Гілларі Клінтон 8 мільйонів доларів - нечуваний гонорар за мемуари - надіслало до книгарень мільйон примірників першим накладом, а тепер терміново додруковує ще 300 тисяч. Книжка недешева – 28 доларів коштує, але розходиться, за американським прислів”ям, немов гарячі пиріжки. Навіть спогади Рональда Рейгана і його дружини Ненсі не знали подібного попиту. Втім президентська родина Рейганів не могла зрівнятися з Клінтонами за кількістю скандальних справ. Вершиною їх була Моніка Левинськи, красуня- практикантка Білого дому, роман з якою мало не коштував Біллу Клінтонові його президентства. Тож, багато хто купує спогади Гілларі, сподіваючись пікантних закулісних подробиць. Але перші відгуки преси на книгу просто нищівні. Нецікава, кажуть, і нещира, більше другорядних історій та анекдотичних випадків, ніж відвертості. Газета USA Today вважає, що читати мемаури Гілларі “все одно, що мати похмілля без аспірину”, що її книга - це політичний крок, розрахований на розвиток кар”єри, на можлива балотування у президенти.

“Нью-Йорк Таймс” просто розгромила книгу місіс Клінтон. Рецензент відзначає два наскрізних лейтмотиви. Один – це докладні розповіді про зміну зачісок першої леді, як вона то відпускала вослосся, то підкорочувала його. А другий лейтмотив – це постійне звинувачування противників, від політичних опонентів до так званої “змови правих сил”, в усіх тих скандалах, якими були знамениті роки Клінтонів у Білому домі. Ця книга – набір набожних сентенцій, пише “Нью-Йорк Таймс”. Газета навіть редакційну статтю присвятила мемуарам, де говориться, що перша леді відіграла непривабливу роль в адміністрації свого чоловіка, а тепер намагається переробити свій портрет. Опитування громадської думки телемережею Ей-Бі-Сі показує, що майже половина американців має різко негативну опінію щодо Гілларі Клінтон і мало не три чверті вважають її нещирою людиною. Тобто, в очах американців колишня перша леді залишається контроверсійною постаттю. Можливо, завдяки цьому книга й стає бестселером.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG